Sinterklaas is een fantastische Nederlandse traditie waarbij kinderen en volwassenen elkaar cadeautjes geven. Het hoeft echt niet bij elk cadeautje maar vaak is het leuk als er Sinterklaasgedichten geschreven worden.
In dit artikel vertellen we wat Sinterklaasgedichten precies zijn, hoe je ze maakt (en vooral grappige gedichten) en hoe je het jezelf makkelijk kunt maken om een gedicht te schrijven.
- Hoe maak je een sinterklaasgedicht?
- Hoe maak je een sinterklaasgedicht grappig?
- Zijn er regels voor het schrijven van een sinterklaasgedicht?
- Sinterklaasgedicht voorbeeld
- Sinterklaas gedicht kant en klaar, is dat er ook?
- Sinterklaas gedicht template, is dat er dan wel?
- Sinterklaas gedicht opening, hoe doe je dat een beetje leuk?
- Sinterklaasgedicht eindigen, hoe doe je dat?
- Veelgestelde vragen over Sinterklaasgedichten
Hoe maak je een sinterklaasgedicht?
Een sinterklaasgedicht maken voelt voor mij een beetje als de Oudejaarsconference schrijven. Je hebt achtergrondinformatie nodig om een mooi verhaal te kunnen maken. Zo heeft mijn vader ooit meegedaan met een zware fietstocht en had ik het geluk dat ik zijn naam getrokken had. Ik heb toen een gedicht gemaakt over een zware tocht en daar heb ik het gedicht ‘De Elfstedentocht’ van Herman Finkers als inspiratie voor gebruikt. Het is nu al tientallen jaren later en mijn familie heeft het nog steeds over dat gedicht.
Dat soort verhalen zoek je dus en als je weet waar je het over wilt gaan hebben en je hebt je cadeau gekozen, dan kun je aan de slag.
Wat ik zelf altijd doe is eerst de context van het verhaal verzinnen. Dan kom je vanzelf op woorden waar je mee zou kunnen rijmen. En je kunt het tegenwoordig natuurlijk ook heel goed aan ChatGPT vragen bijvoorbeeld.
Vertel zo het hele verhaal door én op een logische manier het verhaal te vertellen én de zinnen zo te bouwen dat je ook een beetje rijmt. Voor je het weet sluit je het verhaal af en uiteraard heb je het cadeau ook nog een paar keer in het gedicht gefietst.
Hoe maak je een sinterklaasgedicht grappig?
Dat kan nog best een lastige zijn en je hebt 2 manieren waarop een gedicht grappig kan worden.
- Door grappig te rijmen. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Was ook weer met mijn vader. Hadden we een gedicht over dat hij met de VUT (prepensioen) ging. En dat was K*T. Maar daar hadden we niet K*T van gemaakt maar het woord ‘vervelend’. Maar VUT rijmt niet op vervelend. Daar hebben we zo hard om gelachen (moet je bij zijn om het leuk te vinden, maar geloof me op zo’n avond is het leuk). En zo zijn er nog veel meer grappen met rijmen mogelijk.
- Het verhaal zelf. Kies uiteraard voor een grappig voorval en dik dat lekker aan. Maak het nog veel gekker dan dat het was. Zolang het nog maar aan het voorval raakt is het goed. En zie ook regel 4 van de volgende vraag: het moet wel positief en respectvol blijven. Maar als bijvoorbeeld iemand op z’n duim heeft geslagen en het was een beetje blauw, dan mag je nu echt zeggen dat de nagel eraf lag, dat het bloed eruit spoot en dat de vinger zo dik was dat het wel een leverworst leek. Juist dat overdrijven maakt het grappig.
Hoe smeuïger het verhaal en dan ook nog eens een paar leuke twists en dan heb je ‘m. Je grappige gedicht is klaar.
Zijn er regels voor het schrijven van een sinterklaasgedicht?
Regels is een groot woord maar er zijn wel dingen die de feestvreugde verhogen. Zoals bijvoorbeeld:
- Denk goed na over de ontvanger van het cadeau. Wat zijn zijn of haar interesses, hobby’s, karaktereigenschappen en voorkeuren?
- Schrijf een gedicht dat op de ontvanger is gericht en wees persoonlijk.
- Humor is een belangrijk element van Sinterklaasgedichten. Het maakt het gedicht luchtig en leuk om voor te lezen.
- Natuurlijk mag je een beetje pesten, dan hoort. Maar zorg ervoor dat het gedicht altijd positief en respectvol blijft.
- Probeer te rijmen en let op het ritme van het gedicht. Een goed ritme maakt het gedicht lekker om naar te luisteren.
Sinterklaasgedicht voorbeeld
Hieronder duiken we een paar keer in een Sinterklaasgedicht voorbeeld. We hebben ze gevonden op internet dus, we delen ook de link waar het gedicht vandaan komt:
Sinterklaasgedicht chocoladeletter
Zesentwintig letters
Zitten er in het alfabet
We maakten ze van snoepgoed
En hadden dikke pret
We bakten ze van chocola
Van suikergoed en marsepein
Ook letters van banket
Kunnen heel smakelijk zijn
Maak het pakje maar snel open
En wat zie je daar?
Komt de letter je bekend voor?
Hoe dan ook… genieten maar!
Of
Sinterklaasgedicht voor iemand die aan de lijn doet
Als je voor vet en zoetigheid zwicht
Kom je nooit op je streefgewicht
In deze tijd van snoep-in-de-schoen
Is het moeilijk om aan de lijn te doen
Over drie weken alweer het kerstdiner
Nou, dat valt toch ook niet mee
Dan heb ik het, zonder dollen,
Nog niet eens over oliebollen!
Niet meer snoepen en veel sport:
Dat zijn dingen waar je slank van wordt
Word je chagrijnig, bedenk dan:
In de zomer kan je je zwempak weer an!
Sint en Piet zullen jou, om te helpen,
Daarom niet met snoepgoed overstelpen!
Sinterklaasgedicht voor een sportief type
Veel mensen zitten tegenwoordig thuis
voor het beeldscherm of de buis.
Ook tijdens hun werk op kantoor
komt bewegen maar weinig voor.
Zo’n levenswijze is heel ongezond.
Gelukkig zit jij niet op je luie kont.
Jij beweegt volop en bent heel sportief.
Vooral op … (favoriete sport invullen) gebied ben jij actief.
Zo blijf je gezond en word je niet stijf.
Sint geeft je spontaan een high five!
O ja, en ook nog een cadeau,
want dat hoort nou eenmaal zo.
Noot van de schrijver: wat ik hier nog wel een beetje mis is het persoonlijke. Bovenstaande gedichten kunnen op iedereen van toepassing zijn en je wilt natuurlijk wel dat het echt over de ontvanger gaat. Dus dat zou ik nog toevoegen/iets veranderen aan de gedichten.
Sinterklaas gedicht kant en klaar, is dat er ook?
Ja hoor die zijn er. Je kunt het op een paar manieren aanvliegen. Er zijn mensen die (betaald) sinterklaasgedichten schrijven. Google er maar eens op en dan vind je meteen een paar aanbieders.
Wat ook kan. Er zijn een paar boekjes te koop met kant en klare Sinterklaas gedichten. Bekijk het boek, kies een gedicht uit. Kopiëren en plakken en je hebt een gedicht. Of nog net iets creatiever: haal wat zinnen uit verschillende gedichten, beetje naar je eigen thema toeschrijven en klaar:
Sinterklaas gedicht template, is dat er dan wel?
Eigenlijk is de vraag hier of er regels zijn voor een sinterklaasgedicht. En die zijn er niet. Normaliter is een gedicht tussen de 16 en 20 regels. 4 of 5 blokjes van 4 regels. Maar wie zegt dat je dat echt moet doen? Niemand toch!
Ik zeg altijd ‘je kunt beter een ijzersterk gedicht hebben van 4 regels dan gaap, saai, ik-val-in-slaap gedichten van 16 regels. Dus durf juist af te wijken en te doen wat goed voelt. Als alles gezegd is is alles gezegd. Als de ontvanger geroerd is (denk aan lachen of huilen (van het lachen)) dan is het oké toch!
Wel belangrijk: hou het netjes. Vertel geen dingen in het gedicht die privé zijn en moeten blijven. Waar je van weet dat de ontvanger het niet leuk vindt. Daar blijf je van weg.
Zo heb ik een keer meegemaakt dat een vriend van me op blind date was gestuurd door zijn moeder. Dat vond hij vre-se-lijk. En het kwam in een sinterklaasgedicht naar voren. Hij schaamde zich enorm en hij was boos. Op mij. Omdat ik de enige was waartegen hij dit had verteld. Maar ik had het gedicht niet geschreven en ik had zijn verhaal ook niet verder verteld. Bleek dat de schrijver van het gedicht het stiekem had gehoord. De deur stond open en hij had op de gang staan luisteren. Beetje dom als je dan dit gênante moment in een gedicht verwerkt. Want én hij was gesnapt als luistervink én de ontvanger van het gedicht was not amused. Nooit doen dus!
Sinterklaas gedicht opening, hoe doe je dat een beetje leuk?
Het is een beetje flauw om te starten met:
‘De Sint zat te denken
Wat hij X dit jaar weer zou schenken’
Die kennen we inmiddels wel en dat kan natuurlijk ook hilarisch zijn als je ‘m nog wel een keertje erin gooit. Maar liefst kom je er natuurlijk met iets origineels in.
Zo heb ik wel eens een gedicht gemaakt in het Engels:
‘I have been thinking long and hard
About what to write for you and how to start’
Die deed het supergoed, want iedereen was onder de indruk dat er een gedicht in het Engels was. Het gedicht eindigde met:
‘You are lucky that I wrote this poem in English
because my native language is Spanish’
Dat schudde de boel behoorlijk op. Want er was iemand in de groep die daadwerkelijk Spaans was. En toen dacht iedereen dat hij het gedicht geschreven had. Maar hij ontkende met alles wat hij had. En dat klopte, want ik was de schrijver.
Maar goed, de belangrijkste tip om een gedicht te starten is om meteen met de deur in huis te vallen. Een gênante situatie beschrijven bijvoorbeeld. En vandaaruit het gedicht verder uitwerken. Geen bla bla aan het begin maar direct to the point.
Sinterklaasgedicht eindigen, hoe doe je dat?
Ken je dat, dat je een goed boek hebt en dat het eind van het boek teleurstellend is. Dan heb je meteen een negatiever gevoel over het boek. Net als dat je een slecht boek leest met een ijzersterk eind. Dan denk je aan het eind ineens een stuk positiever over het boek.
Dat is met een gedicht ook. Nu heb je 1 geluk, na een sinterklaasgedicht komt het uitpakken van het cadeautje. Dus je kunt 2 kanten op: of het cadeautje is een knaller (en dan mag het gedicht een beetje standaard uitdoven). Of je zorgt ervoor dat er een giller van een lach komt omdat jij zo’n briljant eind aan je gedicht hebt gemaakt.
Veelgestelde vragen over Sinterklaasgedichten
Een sinterklaasgedicht is de kers op de taart als je een cadeautje krijgt. Het is een humoristisch en rijmend verhaal en het is een beetje een traditie waarbij mensen in de dagen voorafgaand aan het Sinterklaasfeest elkaar verrassen met geschenken. Het gedicht speelt hierbij een centrale rol.
Het gedicht beschrijft vaak de ontvanger, zijn of haar eigenschappen, interesses en soms ook grappige situaties die zich hebben voorgedaan. Met als sluitstuk de link naar hét cadeau.
Het schrijven van Sinterklaasgedichten heeft meerdere doelen. Allereerst geeft het een persoonlijke touch aan het geschenk. Door de tijd en moeite te nemen om een gedicht te schrijven, laat de gever zien dat hij of zij echt nagedacht heeft over het cadeau en de ontvanger. Het is een manier om liefde, waardering en vriendschap te tonen.
Daarnaast zorgt het Sinterklaasgedicht voor een hoop plezier bij het geven van cadeautjes. De gedichten kunnen licht plagerig of grappig zijn, waardoor het Sinterklaasfeest een vrolijke noot krijgt. Bij ons is het altijd lachen, gieren, brullen.
Oké, als het goed is is de inspiratie voor het gedicht daar. Nu nog een cadeautje. De leukste sinterklaascadeautjes voor mannen vind je hier. De leukste sinterklaascadeautjes voor vrouwen vind je hier