Kerst en de kerstman (kerstcadeautips en alles wat je over het feest wilt weten)

Kerst kent meerdere uitdrukkingen. Bijvoorbeeld kerstmis (hoor je vaak bij de rooms-katholieken), of kerstfeest (hoor je weer meer bij protestanten), is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. Kerst is dus een feest voor de incarnatie van de zoon van God.

Wanneer is het kerst?

Wanneer het precies kerst is? Dat ligt aan aan wie je het vraagt. Want ja, er zijn meerdere datums in omloop. Lees maar even mee: kerst wordt in de westerse wereld en in sommige kerken in de oosterse wereld gevierd op 25 december. In oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken (zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk), wordt kerst 13 dagen later gevierd., dus pas in januari.

Trouwens, in veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag beschouwd en 26 december als tweede kerstdag.

Hoe is kerstmis ontstaan?

Dat is dus hetzelfde antwoord als hierboven. Sinds het Christendom bestaat, vieren we met kerst de geboorte van Christus. Maar heel eerlijk: het feest is ook wel een beetje gegapt. Van heidense geloven die in die tijd heel veel volgers hadden. En die vierden de zonnewende rond 25 en 26 december. Logisch ook, want rond die tijd is de kortste dag van het jaar. En dan gaan we weer op naar de zomer, de zonnewende dus.

Omdat dit feest onder ‘de heidenen’ zo populair was, zijn er verhalen dat juist om die reden kerst rond deze datum is gepland. Dat wordt ondersteund door het feit dat ‘de herdertjes lagen bij nachte, ze lagen bij nacht in het veld’ niet logisch is. Dat doen herders blijkbaar niet in winter.

Maar goed, ik vind het niet zo spannend. Kerst is kerst, wanneer we het ook vieren. Het is een familiefeest en ik vind het mooi dat we een afgesproken moment hebben wanneer we dit met elkaar beleven.

Wie is de kerstman en waarom is hij erbij getrokken?

Nu wordt het helemaal spannend, want je gaat het niet geloven. Maar de kerstman komt zeer waarschijnlijk van dezelfde persoon/heilige als waar Sinterklaas vandaan komt. Yes, de inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde. Die bisschop vormde waarschijnlijk ook de inspiratie voor de kerstman.

Wie is ouder, Sinterklaas of de kerstman?

Daarmee beantwoorden we meteen de vraag wie er ouder is, Sinterklaas of de kerstman? Maakt eigenlijk niet uit, ze zijn op dezelfde persoon gebaseerd.

Waarom is er een kerstman bij het feest voor de geboorte van Christus?

Tja, in Amerika was er ook een soort van Sinterklaasfeest. Daar was een vrolijke man in een sneeuwpak en dat kwam best overeen met de Engelse Father Christmas. Ze hebben toen de datum van het Amerikaanse feest naar eind december verplaatst. Kwam dat even mooi uit, toen viel het samen met het kerstfeest en kon de kerstman in de Coca-cola-truck stappen. Werd ie wereldberoemd mee, als ie het al niet was.

Wat is een kerstboom en waarom hoort ie bij kerst?

De kerstboom vindt zijn oorsprong waarschijnlijk bij de Germanen. Groene bomen en takken staan symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vooral de dennenboom valt op, omdat hij het hele jaar door groen blijft. De groene boom kondigt daarnaast ook de nieuwe lente aan. Cirkeltje rond, want kerst is toch ook een beetje het feest van de zonnewende. We gaan weer naar de zomer!

Waarom geven we cadeaus met kerst? Tip: feestelijke kerstcadeaus voor het hele gezin 

Maak jouw kerst onvergetelijk met feestelijke cadeau-ideeën voor het hele gezin. Leuke cadeautjes maakt die (soms) saaie kerstdagen toch meteen een stuk vrolijker. Of je nu op zoek bent naar cadeaus voor de kinderen, ouders, grootouders of zelfs huisdieren, we hebben onze toppers voor je bij elkaar gezet en wie weet scoor je er wel punten mee.

Verras de kinderen met het leukste, hipste en mooiste speelgoed. Terwijl volwassenen kunnen genieten van handige gadgets en accessoires. En laten we de huisdieren niet vergeten. Bijvoorbeeld: onze hond Pip hoort bij het gezin en die krijgt ook cadeautjes.

onverwoestbaar hondenspeelgoed Pip

Kerstcadeaus voor kinderen

Ja, het is nog niet zo lang geleden dat we Sinterklaas hebben gehad, maar kinderen zijn altijd te porren voor cadeautjes toch! Dus wat zou je kunnen kopen voor jouw bengels:

 • 1. Educatief speelgoed: Kies voor speelgoed dat niet alleen leuk is, maar waar ze ook van leren. Denk aan bouwsets, puzzels of wetenschap-speelgoed (met proefjes en microscopen en zo). Worden ze creatief en leergierig van.
 • 2. Interactief speelgoed: Kinderen houden van speelgoed dat met hen praat of reageert op hun acties. Overweeg interactieve robots, virtuele huisdieren of speelgoed dat kan worden geprogrammeerd. Dat zorgt voor eindeloos speelplezier.
 • 3. Buitenspeelgoed: Moedig kinderen aan om buiten te spelen met cadeaus zoals fietsen, skates, trampolines of een voetbalset. Ze zitten al zoveel binnen, dus tijd voor actie!

Whoop whoop, een winnaar van de Speelgoed van het Jaar Verkiezing van 2023. En niet voor niets, want dit is natuurlijk een hartstikke leuk spel.

Ben jij nog niet enthousiast om jouw kleine een echt huisdier te geven. Zo een die poept en plast en op tijd een natje en een droogje nodig heeft. Is dit een mooie vervanger. Een electronisch huisdier. Eerst maar eens laten zien dat jouw kleine die in leven houdt.

Waarschijnlijk niet voor nu, maar alvast leuk voor over een paar maanden als het weer warmer wordt. Een lekkere trampoline!

Kerstcadeaus voor tieners

O jee, waar maak je tieners nu weer blij mee? Kan een hele uitdaging zijn, maar wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet. Hier zijn enkele suggesties voor kerstcadeaus voor tieners:

 • 1. Elektronica: Tieners zijn vaak dol op gadgets en elektronica. Overweeg cadeaus zoals oortjes, draagbare speakers of een nieuwe smartphone. Scoor je zeker punten mee.
 • 2. Mode en accessoires: Tieners zijn zichzelf aan het ontdekken en positioneren. Waar wil ik bij horen en hoe druk ik dat uit in mijn manier van kleden? Dit kan een tricky keuze zijn, maar als jij weet waar jouw tiener weg van is, dan kun je mode-items kopen. Die leuke tas. Die kecke schoenen of juist die ene jas.
 • 3. Ervaringen: In plaats van materiële cadeaus. Wat denk je van een concertkaartje. Of een dag naar het grootste achtbanen-pretpark. Of een simpel cadeau waar ze vast heel blij mee zijn -> een abonnement op een streamingsdienst.

Oortjes! Jouw tiener blij en jij blij. Want je wordt toch horendol van de muziek die ze nu afspelen. Dus oortjes als kerstcadeau voor jouw tiener. Ik zeg doen.

In mijn tijd hadden we nog schooltassen. Van die lelijke bruine dingen, waar weer wel lekker veel in kon. Dat dan weer wel. Maar geen mens die dat soort tassen nog heeft. Dan is deze toch veel leuker!

Kerstcadeaus voor ouders

Als (jonge) ouders kun je behoorlijk moe zijn. Het is ook een hele klus en verantwoordelijkheid om kids op te voeden. Kun je best een break gebruiken. Laten daar weer cadeautjes voor zijn. Zoals bijvoorbeeld:

 • 1. Wellness- en ontspanningscadeaus: Denk aan een massagebon, een luxe badset of een abonnement op een meditatie-app. Deze cadeaus helpen je ouders om te ontspannen en tot rust te komen.
 • 2. Keukenapparatuur: Gemak dient de mens en hoe makkelijker iets gaat hoe leuker het is. Denk eens aan een slowcooker, een koffiemachine of een airfryer.
 • 3. Fotocadeaus: Hebben de kids misschien geen zin in, maar later ga je het waarderen. Al die mooie momenten vastgelegd in een fotoboek (cadeautip is dus een fotoboek). Of een sessie om mooie foto’s te maken van het hele gezin. Vinden ze altijd leuk. Dat kun je dan natuurlijk ook meteen aan de volgende groep geven (opa’s en oma’s).
Romantisch Verjaardag cadeau vrouw
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 24/05/2024 - 04:03

Lekker badderen, dat vindt iedere vrouw lekker om te doen. Zeker als ze een vermoeide moeder is. Dus met dit pakket scoor je gegarandeerd punten.

Een slowcooker is hip en gewoon heel fijn in gebruik. Wat kun je namelijk doen? Ik kook er soep in en daar trek ik eerst bottenbouillion voor. Daar staat de slowcooker 24 uur voor aan. Omdat ie heel weinig stroom verbruikt is dat helemaal niet erg. Je kookt niet, je laat het trekken. En dat kan ook met een maaltijd. Gooi alle ingrediënten in de pan, slowcooker aan en als je thuiskomt ruikt het niet alleen heerlijk, je kunt ook direct aan tafel en eten maar.

Hartstikke ouderwets, maar papa’s en mama’s kunnen het fijn vinden. Een mooi boek om foto’s in te plakken. En allemaal mooie dingetjes bij te plakken als de schelpjes die jullie vonden op vakantie. Of dat lieve briefje. En dat allemaal op 1 plek in dit grote boek. Wij hebben er zelf wel 10 denk ik.

Kerstcadeaus voor opa en oma

Mijn grootouders leven al lang niet meer, dus als jij ze nog hebt dan wil je ze met kerst weer even verwennen met een mooi cadeau. Hier zijn enkele ideeën voor kerstcadeaus voor grootouders:

 • 1. Gepersonaliseerde kerstcadeaus: Opa’s en oma’s houden vaak van cadeaus met een persoonlijke touch. Denk aan een mok met een leuke boodschap of zelfs hun eigen kop erop. Een fotoalbum met familiefoto’s of een gegraveerde sleutelhanger.
 • 2. Comfortabele kleding, want oudere mensen hebben het vaak koud. Denk aan lekkere sokken. Een dikke badjas of misschien zo’n deken die je aan kunt trekken.
 • 3. Hobby-cadeaus. En dan natuurlijk de hobby van je opa en oma, niet per se jouw eigen hobby! Denk aan boeken, puzzels, tuinbenodigdheden of kunstmaterialen.

Oma heeft het altijd koud toch? Niet meer met deze lekkere deken die je aantrekt. Ik heb er zelf ook 1 en in de winter is het gewoon jammer als ie echt een keer in de wasmachine moet. Kan ik niet wachten tot ie droog is. En weer aan. Vindt oma ook fijn (en misschien opa ook wel).

Hersens gebruiken is belangrijk om geestelijk fit te blijven. En dat kan met deze leuke puzzel van Wasgij. Er zijn 3 verschillende soorten dus ik zou even op voorgaande link klikken om te lezen welke soort het beste is voor jouw opa en oma.

Alvast een hint: bij een Wasgij-puzzel puzzel je NIET wat op de doos staat, je puzzelt wat er later gebeurt. Of vroeger. Lees hier verder over de verschillende Wasgij-puzzels.

Kerstcadeaus voor broers en zussen

Ik heb goed contact met mijn broer, maar toch zou ik het moeilijk vinden om even een cadeau voor kerst te verzinnen. Het cadeau verzinnen valt nog wel mee, maar dat hij het ook echt leuk vindt. Dat wordt een uitdaging. Daar ben ik dus ook even serieus voor mezelf ingedoken en ik deel mijn inzichten graag met jou.

 • 1. Sport- en hobbygerelateerde cadeaus:. Lijkt een beetje op de lijst van opa en oma, maar dit is allemaal wat hipper en jonger. Denk aan sportuitrusting, concertkaartjes of een boek over hun favoriete hobby.
 • 2. Een cadeau dat alleen jullie snappen. Met een quote of een tekst die een inside joke is tussen jou en je broer of zus. Denk aan een gepersonaliseerd T-shirt of een mok met een goede tekst. Dat soort dingen zijn altijd leuk.
 • 3. In plaats van materiële cadeaus, overweeg om samen tijd door te brengen. Plan bijvoorbeeld een dagje uit, een gezamenlijke activiteit of een avondje film kijken.

Sporten is tot daar aan toe, maar een fijn broekje om aan te trekken maakt alles beter. Kijk eens hoeveel positieve reviews deze heeft. Dat moet wel een topper zijn.

Ik ben Kachel T-shirt | Grappige tekst
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 24/05/2024 - 04:03

Speciaal voor de zussen die het altijd koud hebben (yes, ik ben schuldig). Ik vind dit t-shirt geweldig. Past mooi onder een leuk jasje en de tekst is op meerdere manieren te interpreteren. Bij mij is het eigenlijk ‘waar is de kachel’ of ‘ik zou een kachel willen zijn’.

Mooie films kijken, het kan met deze bon. Even kijken of deze aanbieder mooie films heeft die nergens anders te zien zijn en dan kun je met een gerust hart deze bon kopen en cadeau doen.

Kerstcadeaus voor je huisdier

Oké, hier bevinden wij ons op een slippery slope. Want het hangt er natuurlijk heel erg van af wat voor soort huisdier je hebt. Toch zien we een drietal rubrieken waarin je zeker iets leuks kunt vinden.

 • 1. Eten en vooral heel erg lekker eten. Denk bijvoorbeeld aan kauwmateriaal, snoepjes of speelgoed dat bedoeld is om op te kauwen.
 • 2. Speeltjes. Daarmee scoor je eigenlijk altijd punten. Je weet als geen ander waar jouw dierenvriend van houdt en dan kun je vast meteen iets leuks bedenken.
 • 3. Aandacht. Ga samen iets doen wat jouw huisdier fijn vindt. Ik weet zeker dat aandacht een van de mooiste cadeaus is die je kunt geven.

Deze Kong is fantastisch. We smeren er van alles in. Van zalm tot paté en van gehakt tot smeerworst. En dan is ons dametje even zoet om het er allemaal uit te likken.

Deze is fantastisch. Daar kun je een eind mee gooien en je kunt trekspelletjes doen. Terwijl onze sloopkogel alles kapot kreeg, heeft deze het heel lang volgehouden.

Persoonlijke kerstcadeaus

Een uniek kerstcadeau geven, dan denken wij meteen aan gepersonaliseerd. Iets wat je niet zo maar even koopt, maar wat echt over de ontvanger gaat.

 • 1. Laat een sieraad graveren met initialen, namen of een speciale boodschap. Dit geeft een persoonlijk tintje aan het cadeau en maakt het extra speciaal.
 • 2. Maak een fotocollage met mooie herinneringen en laat deze afdrukken op canvas of inlijsten. Denkt degene die het cadeau krijgt meteen terug aan die mooie tijd.
 • 3. Geef cadeaubonnen voor unieke ervaringen, zoals een kookworkshop, een wijnproeverij of een ontspanningsmassage. Altijd leuk en misschien kunnen jullie het dan samen doen.

Een mooie armband is altijd leuk om te geven. Zeker als je er een mooie boodschap in zet. I love you is genoeg.

Je kunt natuurlijk een foto-collage maken. Maar wat denk je van een digitaal fotolijstje. Zodat de mooiste foto’s een voor een voorbij komen.

Een dinerbon. Altijd lekker. Zeker als er leuk gezelschap mee gaat. En lekker discussiëren over wie waar naar toe wil. Voorpret dus.

Budgetvriendelijke kerstcadeaus

Een topper van een kerstcadeau geven hoeft niet duur te zijn. Hier zijn enkele budgetvriendelijke kerstcadeaus:

1. Bak zelf koekjes, brownies of ander lekkers en verpak ze mooi in een cadeauverpakking. Dit cadeau laat zien dat je moeite hebt gedaan en zal zeker gewaardeerd worden.

2. Geef cadeaubonnen voor diensten die iemand heel goed kan gebruiken. Denk aan een avondje oppassen, een avondje koken of klussen in de tuin doen.

3. Iedereen heeft een huis vol spullen (ja toch?). Wat wij ook regelmatig doen is dingen weggeven die we niet meer gebruiken. Als we weten dat een ander daar heel erg blij mee is, dan is het toch een prima deal! Waarom zou je altijd veel geld uit moeten geven en meer meer meer spullen verzamelen. Het moet wel in evenwicht blijven maar af en toe een cadeau waar niet voor betaald is mag best.

Conclusie

Met feestelijke kerstcadeaus voor het hele gezin kun je deze kerst echt onvergetelijk maken. Of je nu op zoek bent naar cadeaus voor kinderen, tieners, ouders, opa’s en oma’s, broers en zussen of je trouwe twee/viervoeter, er is voor elk wat wils. Kies iets dat past bij hun interesses en persoonlijkheid, en maak van het geven van cadeaus een mooie ervaring.

Vergeet niet dat het niet gaat om de waarde van het cadeau, maar om de liefde en aandacht die erachter zit. Fijne feestdagen en veel plezier met het vinden van de perfecte cadeaus!