Wat is goed speelgoed

We kunnen nog zoveel blogs schrijven over welk speelgoed je zou kunnen kopen voor je kids. Maar we snappen ook heel goed dat je 1 belangrijke vraag hebt: wat is goed speelgoed? Dan gaat het niet per se om een bepaald soort speeltjes, maar gewoon in het algemeen.

Daarom geven we in deze blog graag antwoord op de vraag: wat is goed speelgoed? Aan welke voorwaarden voldoet dat dan? En waarom is het zo belangrijk.

Ga er maar even lekker voor zitten, dan geven wij hieronder 15 zaken waar wij zeker op letten als de leukste speeltjes kiezen.

Goed speelgoed, waar wil je op letten:

 • Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid. En hoe veilig iets moet zijn hangt natuurlijk weer af van de leeftijd en de vaardigheden van de kids. Een paar dingen gelden voor alle kids (en volwassenen): het is natuurlijk altijd een plus als speelgoed aan bepaalde veiligheidsnormen voldoet. En dat het geen scherpe randen heeft. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar kleine onderdelen en of die verstikkingsgevaar opleveren. Als we dan als voorbeeld LEGO pakken. Daar kun je zeker in stikken, maar je mag er toch van uit gaan dat je een kind dat snapt dat je LEGO beter niet in je mond kunt steken, veilig met LEGO kunt laten spelen.
 • Ja, kinderen groeien snel en ze krijgen ook weer nieuwe interesses. Maar dat wil niet zeggen dat je het dan fijn vindt als speelgoed snel kapotgaat. En dat je het weer weg kunt gooien. Duurzaamheid oftewel robuustheid is dus ook een puntje. Als jouw kids bepaald speelgoed ontgroeid zijn is het fijn als je het speelgoed door kunt geven of tweedehands kunt verkopen.
 • Goed speelgoed is in onze ogen ook leerzaam speelgoed. Educatief speelgoed, waar jouw kids dus ook nog wat van leren. Bijvoorbeeld Monopoly, waar je met geld om leert gaan. Alweer LEGO voor ruimtelijk inzicht en bouwervaring. Reken- en taalspelletjes. Dat soort dingen vinden je kids én leuk en het doet ook echt iets in dat koppie van ze.
 • Creatief zijn is een belangrijke eigenschap in het leven. Als je dat bent kun je alle problemen oplossen (in ieder geval heel veel). Dus als speelgoed de creativiteit van kinderen stimuleert dan is dat mooi meegenomen. Hoeven ze echt niet meteen kunstenaar te worden, die creativiteit bedoelen we niet per se. Maar gewoon dat leren om problemen op te lossen maakt speelgoed tot een topper.
 • Goed speelgoed is relatief. Dat hangt van de leeftijd van je kind af. Een kind van 2 een Wasgij-puzzel geven gaat niet werken. Gaan ze nooit oplossen. Maar geef ‘m aan mij en dan is de puzzel in een paar dagen klaar. Dus bij het kiezen van passend speelgoed mag je altijd even checken voor welke leeftijd dit is.

De volgende 5 kenmerken:

 • Veelzijdigheid is ook een mooie indicator of een bepaald stuk speelgoed in onze toplijst mag staan. Kinderen groeien, kinderen ontwikkelen en je wilt niet dat het al heel snel saai wordt. Veelzijdigheid van speelgoed voorkomt dat. Dus als er verschillende spelmogelijkheden zijn of als je bijvoorbeeld door kunt bouwen met andere speelsets, dan is dat altijd leuk.
 • We zien steeds meer kinderen achter de computer zitten (of de tablet). In hun eentje in hun eigen wereldje. Of in het gunstigste geval dat ze gamen met andere kinderen. Maar het interactieve van echt iets samen doen, mist hierin. Daarom vinden wij dat fijn speelgoed ook een interactief element mag bevatten. Liefst ook speelgoed voor buiten, actie!
 • Het is niet meer van deze tijd om speeltjes te hebben waar allerlei chemische troep in zit. Al was het alleen al omdat je niet wilt dat kinderen dat aan hun handen krijgen en/of in hun mond stoppen. Duurzaam speelgoed, dat is wat je wilt. En in dit geval doelen we op het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Speelgoed dat misschien zelfs wel gerecycled kan worden.
 • Goed speelgoed ziet er ook mooi uit. Het oog wil ook wat. Dus een esthetisch mooie uitvoering heeft voor ons de voorkeur. Mooie kleuren, mooie afbeeldingen en stevige onderdelen.

 • Inclusief speelgoed is tegenwoordig ook een pré. Dat het speelgoed passend is voor kinderen met diverse achtergronden en mogelijkheden. Natuurlijk bestaan er nog speelsets die eigenlijk het meest geschikt zijn voor jongetjes. En zijn er ook speeltjes die het best passen bij meisjes. Maar je wilt gewoon speeltjes waar alle kindjes fijn mee kunnen spelen.

Last but not least, nog 5 kenmerken:

 • Goed speelgoed is ook tijdloos. Herinneren we ons de fidget spinners nog? Doodzonde. Was hooguit een paar maanden leuk en toen gooide iedereen het weg of lag het te verstoffen in de kast. Stop met hypes en ga voor tijdloze spulletjes waar je gewoon van voelt dat het heel lang leuk blijft. Zoals bijvoorbeeld de spelletjes van vroeger.
 • Speelgoed wat kinderen in beweging zet is volgens ons ook top. Want ze zitten al zoveel stil. Op school, voor de tv en op de tablet. Hop, van de bank af. Energie kwijtraken en lekker buiten spelen. Buitenspeelgoed doet dus zeker mee in onze lijst.
 • Ken je dat, dat je speelgoed hebt dat wel vies wordt maar bijna niet schoon te krijgen is. Niet handig en op den duur ook gewoon niet hygiënisch meer. Makkelijk te onderhouden is dus ook belangrijk. Bij een hoop spelletjes en speeltjes is dit niet aan de orde, maar bij sommige speeltjes wil je hier echt op letten. Is het te wassen (op een beetje fatsoenlijke temperatuur, dat het ook echt schoon wordt) of niet?
 • Het is niet per se een must, maar wij vinden het wel belangrijk. Speelgoed waar je je verbeelding bij mag gebruiken. Sterker nog, je verbeelding moet gebruiken. Dat je er je eigen draai aan mag geven. Dat is in ieder geval leuk.
 • Zijn we alweer bij de laatste aanbeland. Wat wij ook goed speelgoed vinden is speelgoed dat tegelijkertijd met het hele gezin gespeeld kan worden. Dat versterkt te band (als het geen ruzie wordt natuurlijk) en het is gewoon gezellig. Eens een avondje niet voor de tv, maar lekker samen een spelletje doen of iets bouwen.

Kortom: goed speelgoed blijft boeiend en leuk voor een lange periode, zodat kinderen (en hun papa en mama) er niet snel op uitgekeken raken. En het blijft natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en de interesses van jouw kind. Maar voor ons zijn bovenstaande punten de belangrijke kenmerken om in gedachten te houden bij het kiezen van speeltjes voor kinderen.

Wat is goed speelgoed, veelgestelde vragen

#1 Moet je per se goed speelgoed kopen?

Moet je altijd opletten als je speelgoed koopt? Dat je nooit iets mag kopen dat niet aan de voorwaarden van goed speelgoed voldoet? Nee hoor!

Kom ik weer terug op de Fidget Spinners.  Mag je die dan niet kopen omdat je van tevoren al weet dat dit geen blijvertje wordt? Terwijl jouw kids lopen te stuiteren en het ook willen hebben. Omdat de hele straat en de hele schoolklas ze heeft. Nou, als je aan ons toestemming vraagt dan zeggen we ‘dat mag best’. De boog kan niet altijd gespannen staan. Soms mag je smokkelen, net als met die lekker reep chocolade. Geniet ervan!

#2 Is er ook speelgoed dat voor alle leeftijden goed is?

Speelgoed dat voor ALLE leeftijden goed is, is er denken wij niet. Denk bijvoorbeeld aan LEGO. Dat is feitelijk voor alle leeftijden. Maar dat geef je weer niet aan een baby. En het speelgoed dat wel leuk is voor een baby is zeer waarschijnlijk jaren later niet meer leuk voor een peuter. Dus speelgoed voor alle leeftijden bestaat niet.

#3 Waar let je op als je goed speelgoed wilt kopen?

Kunnen we weer uitgebreid antwoord op gaan geven, maar lees de blog hierboven nog een keer. Hebben we 15 punten genoemd waar je op kunt letten. Voor ons zijn de toppers:

 • Veiligheid
 • Duurzaamheid (in het produceren maar ook dat kinderen er lang mee blijven spelen)
 • Buiten energie kwijtraken
#4 Wat zijn mooie voorbeelden van goed speelgoed?

Voor ons zijn toppers van goed speelgoed uiteraard LEGO en Playmobil. Maar Jumbo puzzels (Wasgij bijvoorbeeld), Little Dutch en Fisher Price kunnen er ook wat van.