Duurzaam speelgoed, onze top 10

Als je een beetje op ons lijkt dan vind je speelgoed leuk, maar heb je een gruwelijke hekel aan ‘de speelgoed-ontploffing’. Dat is mijn benaming voor kinderen die kasten vol met speelgoed hebben. Die vaak niet eens meer weten wat ze allemaal hebben. Speelgoed dat ligt te verstoffen in een hoekje en waar dus niemand maar dus echt helemaal niemand blij van wordt.

Of dat je gewoon weet dat het speelgoed waar jouw kleintje mee speelt gemaakt is door hele zielige kindertjes die voor een grijpstuiver lange dagen maken. Giftige materialen, vervuilend vervoer, you name it. Dat is gewoon niet wat je wilt. Duurzaam speelgoed, dat wil je. Een paar mooie basisstukken waar jouw kleine hele dagen meer rond zeult. Dat ze niet kunnen slapen als die fijne kroel niet in de buurt is. Ik geef toe, dat kan ook tot grote drama’s leiden en daar word je ook niet blij van. Maar ik wil maar aangeven hoe leuk jouw kindje het speelgoed vindt.

Dat speelgoed, dat zoek je. Waar jij je goed bij voelt, waar je kind zich goed bij voelt en waar de rest van de wereld ook blij van wordt. Laten wij daar nu een hele mooie top 10 voor hebben. Lees dus snel verder.

Wat is duurzaam speelgoed?

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat wordt gemaakt met respect voor mens en milieu. Speelgoed wat een lange levenscyclus heeft en wat niet na 2x spelen al kapot is en weggegooid moet worden. Nee, dit is speelgoed waar de kleinkinderen van jouw kinderen nog mee kunnen spelen. Het speelgoed wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen en het productieproces is milieuvriendelijk. Duurzaam speelgoed is vrij van schadelijke chemicaliën en wordt op een ethische en verantwoorde manier gemaakt.

De voordelen van duurzaam speelgoed

 • Duurzaam speelgoed is meestal gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen, zoals hout, bamboe, gerecycled plastic en biologisch katoen. Dit minimaliseert de impact op het milieu en vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt.
 • Echt duurzaam speelgoed is vaak vrij van giftige stoffen, zoals lood en ftalaten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen. Het voldoet aan strikte veiligheidsnormen en wordt grondig getest om ervoor te zorgen dat het veilig is voor gebruik.
 • In tegenstelling tot goedkoop plastic speelgoed dat snel kapot kan gaan, is duurzaam speelgoed ontworpen om lang mee te gaan. Het kan tegen ruw spel en blijft in goede staat, waardoor het geschikt is voor meerdere kinderen en generaties.
 • Veel duurzaam speelgoed is gemaakt om de ontwikkeling van vaardigheden van kinderen te stimuleren.
 • Door te kiezen voor duurzaam speelgoed steun je bedrijven die ethisch produceren en zorgen voor een eerlijke behandeling van arbeiders.

Tips bij het kopen van duurzaam speelgoed

 • Kijk naar het materiaal waarvan het speelgoed is gemaakt. Kies voor natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen, zoals hout, bamboe of biologisch katoen. Gerecyclede materialen zijn natuurlijk ook goed.
 • Zorg ervoor dat het speelgoed vrij is van schadelijke chemicaliën zoals lood, BPA en ftalaten. Kijk naar certificeringen zoals het CE-keurmerk zodat je zeker weet dat het speelgoed veilig is.
 • Duurzaam speelgoed gaat langer mee en kan generaties lang worden doorgegeven. Investeer in kwalitatief hoogwaardig speelgoed dat niet snel kapot gaat.
 • Kijk naar herkomst en productie en kies voor merken die open zijn over hun productieprocessen en ethische waarden.
 • Kies voor speelgoed dat meerdere mogelijkheden heeft. Zo kan het speelgoed meegroeien met de ontwikkeling van je kind en blijft het interessant.

Duurzaam speelgoed heeft heel veel voordelen voor zowel kinderen als het milieu. Het is een verstandige keuze voor ouders die bewust willen bijdragen aan een duurzamere wereld. Door te kiezen voor milieuvriendelijk, veilig en kwalitatief speelgoed kunnen we de toekomstige generaties een gezonde en leefbare planeet geven, terwijl we onze kinderen toch gewoon lekker met speelgoed kunnen laten spelen. Laten we samen streven naar een groenere toekomst, beginnend met het speelgoed dat we kiezen voor onze kleintjes.

1. Duurzaam speelgoed Little Dutch Activiteitenkubus

De zachte kubus van Little Dutch met onderwaterdieren geeft jouw kleine veel activiteiten die de zintuigen prikkelen. Er is zoveel om te ontdekken en mee te spelen: diverse labeltjes, verschillende texturen, een spiegeltje en een bijtring met kralen die bij iedere beweging geluid maken. Ook is er een kleine haai die graag verstoppertje speelt in zijn buidel. Dit speelgoed blijft interessant en zorgt voor veel speelplezier.

Little Dutch maakt tijdloos speelgoed van goede kwaliteit, voorzien van stijlvolle kleuren, dessins en illustraties. Het speelgoed is gemaakt van zachte, hoogwaardige materialen en voldoet aan de Europese richtlijnen. Bovendien wordt het kinderarbeidvrij en maatschappelijk verantwoord geproduceerd.


2. KAPLA Blank met Voorbeeldboek

Kies je voor KAPLA dan krijg je een doos met heel veel kleine plankjes. Alle plankjes zijn exact hetzelfde qua maat en kleur. Kinderen kunnen er hun eigen fantasie in kwijt en de ene keer wordt een plankje gebruikt voor een muur. Een andere keer is eenzelfde plankje juist een brug. Er wordt een boekje bijgeleverd daarmee kan je echte bouwwerken maken en dat is leuk om te doen.

Plankjes van KAPLA worden los en in perfect evenwicht gestapeld, zonder enig punt van bevestiging! De afmetingen van de grenenhouten plankjes zijn 11,8 x 2,4 x 0,8 centimeter. Kies je voor het KAPLA Voorbeeldboek Deel 1 dan krijg je een keur aan ideeën over de constructies die gemaakt kunnen worden. Het rode voorbeeldboek is gemaakt voor KAPLA bouwers van gemiddeld niveau.


3. Duurzaam speelgoed 5 jaar Funmais Grote doos 12.000 stukjes

Voor de knutselaars onder ons: een grote doos vol met gekleurde Funmais, waarmee je eindeloze variaties kunt maken. Plak de vlokken gemakkelijk aan elkaar met een beetje water. Funmais is gemaakt van echte maïs en met water worden ze kleverig, dus je hebt geen lijm nodig.

Eigenschappen:

 • Een doos met 12.000 Funmaisvlokken;
 • Funmais is gemaakt van echte maïs;
 • Funmais is gemakkelijk te snijden met een mesje;
 • Maïsproducten zijn biologisch afbreekbaar;
 • Heldere kleuren;
 • Funmais knutselt schoon;
 • Hoog percentage natuurlijke grondstoffen.

4. Science4You Windmolen

Misschien zijn de onderdelen van de windmolen niet direct duurzaam, maar we willen dit speelgoed toch meenemen in onze lijst. Want wat is er duurzamer dan windmolens en leren hoe het werkt.

Met deze set kun je kids experimenteren en lekker spelen met vriendjes en vriendinnetjes.

 • Alle experimenten worden gedetailleerd uitgelegd in een kleurrijke handleiding met gemakkelijk te begrijpen foto’s en diagrammen.
 • Wat zit er in de doos? Educatief boek van 36 pagina’s, een tang, batterij oplader, LED lichten, een breekijzer, onderdelen van een windgenerator.
 • Met alle onderdelen in deze experimenteerset kan iedereen leuke experimenten uitvoeren; plezier gegarandeerd.
 • LET OP! Niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar. Gebruik onder toezicht van volwassenen.

5. Duurzaam buitenspeelgoed Zand- en strandspeelgoed

Geen zandkasteel zonder goed gereedschap. Deze toolbox bestaan uit een schraper, huisje, schuur en een emmer. Met de leuke vormen van de house en barn kun jij een hele stad bouwen, of een kasteelmuur, een boerderij, een dijk… De mogelijkheden zijn eindeloos! Vul de house of barn met stevig zand, druk goed aan en voilà!

 • 100% recycled plastic;
 • Made to last;
 • Gemaakt van huishoudelijk plastic afval;
 • Made in Holland;
 • Dutch design by Remortel (je weet wel die van de Dopper).

6. Little Dutch Wooden building blocks, Pure & Nature

Dit nostalgische speelgoed heeft een modern jasje gekregen binnen de Pure & Nature Collection van Little Dutch. Met deze blokken in diverse vormen en eigentijdse kleuren kunnen kinderen hun fantasie gebruiken om de mooiste figuren en bouwwerken te maken! Dit speelgoed stimuleert de hand-oogcoördinatie en de fijne motoriek. Ook is het goed voor de spelontwikkeling en staat het garant voor uren bouwplezier.

Ik daag je uit om de blokken (zonder het voorbeeld te gebruiken) terug in de box te steken. Dat valt nog niet mee!


7. Haba Rijgspel Peuterspeelgoed Op de boerderij

Kleine rijgkampioenen hebben de keuze, want je kunt gewoon vrij gaan rijgen. Of je kijkt eerst naar het voorbeeldboekje.

Inhoud:

 • 2 rijsnoeren met stal;
 • 8 houten figuren: koe, kalf, paard, veulen, klaverblad, bloem, melkbus, hoefijzer;
 • 4 opgavenkaarten;
 • 1 zakje;
 • Materiaal: beukenhout*;
 • Vanaf ca. 1,5 jaar.

* Dit artikel heeft een keurmerk dat bevestigt dat het materiaal afkomstig is uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen.


8. Hape Crane Lift

Hape – Crane Lift (E3011)
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:43

Eindeloos speelplezier met de grote houten kraan van Hape. Hape speelgoed is ontwikkeld om kinderen te inspireren en de wereld waarin we leven te ontdekken op een speelse manier. Dit veilige en duurzame speelgoed zorgt voor uren speelplezier en gaat generatie op generatie mee. De houten kraan is voorzien van bewegende onderdelen wat de motoriek van je kind stimuleert. Met de losse pionnen en veiligheidshekken zet je de weg veilig af zodat de kraan hoog in de lucht kan draaien. Het dak van de kraan kan open, zodat een zelf toe te voegen meneertje ook kan in- en uitstappen.

Gebruik

De houten shovel is geschikt om er zowel binnen als buiten mee te spelen. Het materiaal is stootvast en waterafstotend, maar laat de shovel na gebruik niet buiten liggen. Bewaar houten speelgoed altijd binnen voor langdurig plezier.

Specificaties van Hape Kraan

 • Materiaal: Hout;
 • Vanaf 3 jaar;
 • 10 onderdelen;
 • Actief en duurzaam speelgoed;
 • Op water gebaseerde verf;
 • Hoge kwaliteits- en veiligheidsstandaards.

9. BRIO Lift & Load starterset

BRIO Lift & Load starterset A – 33878
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:43

Iedereen instappen! Bouw je eerste BRIO treinwereld met deze nieuwe lift & load starterset. Er zit heel wat in: een kraan, truck, locomotief, wagon met lading en zelfs een waarschuwingsbord, boom, en een kleine berg met tunnel om doorheen te rijden! Los de lading van de truck met de kraan, laat de kraan draaien en zet de lading op de trein. Sluit aan bij alle producten van BRIO World.

BRIO World is een speelsysteem dat meegroeit met de fantasie van kinderen. En er bestaat geen goed of fout, en wat gisteren is gebouwd kan vandaag snel worden verbouwd voor het volgende avontuur. Breid BRIO World uit met de thema´s Travel, Explore, Country side, Rescue, lift & load en Village.

Tip: Gebruik alkaline batterijen i.p.v. oplaadbare batterijen.
Dit product is voor minimaal 50% gemaakt van gerecyclede materialen en bespaart daardoor kostbare grondstoffen.


10. Duurzaam speelgoed 3 jaar: Goki poppengezin

Susibelle popjes, leuk voor meisjes en voor jongetjes. Schaf je deze set aan dan krijg je een hele familie buigpopjes. Ze zijn gemaakt van hout en de kleertjes zijn gemaakt van stof. De familie bestaat uit een vader en moeder met 2 kindjes en een hond

Dit artikel heeft een keurmerk dat bevestigt dat het materiaal afkomstig is uit duurzaam en verantwoord beheerde bossen.

Meest gestelde vragen over duurzaam speelgoed

#1 Wanneer mag speelgoed duurzaam speelgoed genoemd worden?

Hier lijken niet echt keiharde regels voor te zijn. Dus wanneer duurzaam speelgoed ook daadwerkelijk duurzaam genoemd mag worden, hangt er van af.

Waar kun je aan denken?

 • Duurzaam speelgoed zou gemaakt moeten zijn van duurzame materialen.
 • Het is bedoel om lang mee te gaan.
 • Recyclebaar kan ook goed genoeg zijn, daarmee is het speelgoed ook al minder belastend voor het milieu.
 • Het kan ook zijn dat het speelgoed simpeler gemaakt is en dat bijvoorbeeld onderdelen vervangbaar of verwisselbaar zijn.
 • Wat in onze ogen altijd belangrijk is is dat de makers onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken en dat de producten ethisch verantwoord zijn.
#2 Waarom zou je duurzaam speelgoed kopen?

Het is toch niet meer van deze tijd dat we zoveel weggooien. Dat kinderen een paar keer met iets spelen en dat het daarna weggegooid moet worden omdat het kapot is. De afvalberg wordt groter en groter en wij vinden dat we er alles aan moeten doen om dat te voorkomen.

Dus koop alleen al duurzaam speelgoed omdat je het milieu wilt sparen. Maar je kunt ook voor jezelf (be)sparen. In je portemonnee. Duurzaam speelgoed gaat veel langer mee en goed duurzaam speelgoed blijft ook lang leuk en uitdagend voor je kids. Dus als het goed is hoef je veel minder vaak nieuw speelgoed te kopen. Tel uit je winst!

#3 Is duurzaam speelgoed duurder dan 'gewoon' speelgoed?

Zou je denken hè, dat duurzaam speelgoed duurder is dan 'gewoon' speelgoed. Soms denk ik ook echt wel 'jemig hè'. Net als bijvoorbeeld het buitenspeelgoed in ons lijstje. Even een emmertje en een paar hulpstukken erbij, gewoon 40 euro. Dat is best duur. Aan de andere kant zie ik ook wel eens dingen dat ik denk 'hè, dat is en de goede keus en nog eens heel betaalbaar ook'. Kwestie van zoeken.


Zat er wat leuks tussen? Ja toch zeker! Als jij jouw favoriet gevonden hebt, dan nodigen we je uit om deze te delen met de deelknoppen hieronder. Wie weet wie je met jouw ervaringen inspireert.

Heb je nog niet het perfecte speelgoed gevonden. Heb je misschien meer interesse in speelgoed voor buiten?

Verkrijgbaar bij

bol.com
internet-toys.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:43

Verkrijgbaar bij

bol.com
internet-toys.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:43