Wasgij puzzel kopen? Waar je absoluut op wilt letten

Heb je al eens gehoor van een Wasgij puzzel? Hét verschil tussen een Wasgij-puzzel en een ‘gewone’ puzzel is dat je bij een gewone puzzel de afbeelding op de doos na moet maken en bij een Wasgij puzzel juist niet. Ik vind gewone puzzels vaak saai. Zo ken ik iemand die een puzzel had met een dolfijn in het water. Ze had dus in feite maar 2 kleuren. Heel veel blauw van het water. En grijs van de dolfijn. Ze moest letterlijk een hele strategie maken van alle smalle stukjes blauw bij elkaar. Alle brede stukjes blauw bij elkaar en zo ook voor het grijs. En dan maar passen, passen en nog eens passen. Dat is dus monnikenwerk en je moet er een jobsgeduld voor hebben. Dat vind ik dus niet leuk.

Bij een Wasgij puzzel is het heel anders. Het is echt een puzzel, want je weet niet wat je moet puzzelen. Je puzzelt namelijk wat er daarna gebeurt. Of je puzzelt vanuit een heel ander gezichtspunt. En wat heel fijn is, je hebt eigenlijk altijd heel veel kleurtjes en figuurtjes waarop je kunt sorteren. Zodat je vrij makkelijk bij elkaar horende stukjes bij elkaar zoekt en die aan elkaar kunt puzzelen. Is alleen nog de vraag waar ze horen, want het zou zomaar kunnen dat een bepaald persoon op de doos in de puzzel ineens op een hele andere plek staat.

Spreek ik nu koeterwaals voor je? Ik ga het je uitleggen en laten zien aan de hand van het voorbeeld op de doos en de uiteindelijke uitwerking.

Wat is een Wasgij Puzzel?

Een Wasgij puzzel is een puzzel waar je NIET puzzelt wat er op de afbeelding op de doos staat, maar je puzzelt iets anders. Beetje cryptisch ‘iets anders’, maar wat je moet puzzelen hangt af van de soort Wasgij puzzel dat je koopt.

Soms staan er jonge mensen op de doos en moet je juist puzzelen hoe deze kinderen er als bejaarden uitzien.

Of er gebeurt iets en je moet de situatie puzzelen daarna. Zo is er een puzzel van ‘een echte British BBQ’. Daar zie je op de doos een gezellige barbecue maar in het echt slaat het weer om en wordt het schuilen voor het noodweer op de puzzel zelf.

De laatste optie is dat je uit een heel ander gezichtspunt puzzelt. Zo is er een puzzel van Stijldansen. Op de doos kijk je in het gezicht van de dansers, de echte puzzel ziet het danspaar van achteren.

Wat ons betreft vinden we Wasgij puzzels veel leuker dan ‘gewone’ puzzels. Je mag namelijk je fantasie gebruiken en het is veel meer puzzelen dan alleen maar stukjes aan proberen te passen.

Waar wil je op letten bij het kopen van een Wasgij Puzzel?

Dit is echt een belangrijk stukje want in Wasgij puzzels heb je 3 soorten:

  • Original
  • Destiny
  • Mystery

En alledrie vragen een hele andere manier van puzzelen.

1. Wasgij Original 26

Hieronder zie je het voorbeeld van Wasgij Original puzzel 26. De bovenste afbeelding is de doos en de afbeelding eronder is de uiteindelijke oplossing. Zie je hoe anders het is?

Als aanwijzing staat op de doos dat je moet kijken door de ogen van de veiligheidsmanager en dat is blijkbaar die kale man in dat bruinige jasje. Die ziet dus iets heel anders dan wat jij op de doos ziet. Want hij kijkt precies de andere kant op. En dat maakt de puzzel dus extra moeilijk. Want weet jij veel wat die veiligheidsmanager ziet? Jij ziet het in ieder geval niet en dat moet je dus bij elkaar puzzelen.

Wat is de truc? Puzzel wat je wél herkent (bijvoorbeeld het bruinige jasje van die veiligheidsmanager). Zoek zoveel mogelijk dingen bij elkaar die bij elkaar horen en puzzel dat alvast. Als je dat in de puzzel legt is er meteen een flink stuk opgevuld en hoe minder stukjes je overhoudt hoe makkelijker het wordt. En je ziet tijdens het puzzelen ook bijvoorbeeld ‘hé aan dit stukje zit een blauw randje, dus blijkbaar moet hier iets blauws aan’. Dan ga je op zoek naar blauwe stukjes en dan kom je meestal weer wat verder.

Maar goed: omdat je echt niet weet wat je moet puzzelen vind ik deze soort de minst leuke puzzel. Ik hou er zelf niet van om bijna geen houvast te hebben. Maar mijn vriend vindt het dus juist wel leuk. Smaken verschillen gelukkig!

Wasgij puzzel 26 voorbeeld:

Wasgij puzzel 26

Wasgij puzzel 26 oplossing:

Wasgij puzzel 26

Enthousiast geworden en wil je een Wasgij puzzel kopen? Kijk dan eens op bol.com. Omdat het assortiment daar zo snel wisselt is het bijna niet te doen om gegarandeerd werkende linkjes te delen en daarom deel ik gewoon de pagina waarop het complete assortiment staat.

Bekijk dit product op bol.com

2. Wasgij puzzel Destiny 5

Hieronder zie je het voorbeeld van Wasgij Destiny puzzel 5. De bovenste afbeelding is de doos en daaronder staat de uiteindelijke oplossing. Een wereld van verschil of niet? Dit is wat je steeds ziet bij Destiny puzzels. In dit geval is het met voertuigen die van ouderwets naar modern gaan, maar het kan ook met mensen. Dat je op de doos kinderen ziet en dat je bejaarden moet puzzelen. Let op: als je heel veel mensen op de puzzel hebt dan kan het ook moeilijk worden. Want ga er maar eens aan staan, hoe ziet dat jonge koppie er nu uit en dat misschien wel 100x.

Ik vind deze puzzel leuker dan bijvoorbeeld een Original, omdat je vaak wel weet waar iets moet komen. Wat er moet komen ziet er alleen anders uit. En als je naar deze puzzel kijkt. Wij hadden al vrij snel door dat er rechtsboven een heuse parkeergarage moest komen. Dan zoek je al die stukjes bij elkaar en heb je al vrij vlot een heel stuk van de puzzel klaar. Ook hier geldt, hoe meer stukjes je al weggespeeld hebt, hoe makkelijker het wordt om de rest aan te leggen.

Wasgij puzzel 5 voorbeeld:

Wasgij puzzel 5

Wasgij puzzel 5 oplossing:

Wasgij puzzel 5

Enthousiast geworden en wil je een Wasgij puzzel kopen? Kijk dan eens op bol.com. Omdat het assortiment daar zo snel wisselt is het bijna niet te doen om gegarandeerd werkende linkjes te delen en daarom deel ik gewoon de pagina waarop het complete assortiment staat.

Bekijk dit product op bol.com

3. Wasgij Mystery 17

Hieronder zie je het voorbeeld van Wasgij Mystery puzzel 17. De bovenste afbeelding is de doos en eronder staat de uiteindelijke oplossing. Yep, daar is iets gebeurd. Wat er precies gebeurd is weet je niet, maar de hond is opgestaan, de kat is geschrokken en loopt door de antieke borden heen, die de man probeert te redden. Er vliegt van alles rond en er is van alles van de plek gekomen. Maar de figuren die op de afbeelding staan, zijn hetzelfde gebleven. Dat puzzelt dus ontzettend lekker. Het groene jasje, de gordijnen, de blauwe trui. Als die zaken kun je vrij makkelijk bij elkaar vinden en in elkaar puzzelen. De hond is trouwens ook lekker om te puzzelen. En dat vind ik nog het leukst. Ik ga echt zitten met een doel: vandaag ga ik alle stukjes van de hond zoeken en ga ik die hond in elkaar puzzelen. Morgen ga ik de gordijnen bij elkaar zoeken. En voor je het weet hebben mijn vriend en ik binnen een week een puzzel van 1000 stukjes klaar en zijn we trots dat we uitgeknobbeld hebben wat de nieuwe situatie is.

Wasgij puzzel 17 voorbeeld:

Wasgij puzzel 17

Wasgij puzzel 17 oplossing

Wasgij puzzel 17

Enthousiast geworden en wil je een Wasgij puzzel kopen? Kijk dan eens op bol.com. Omdat het assortiment daar zo snel wisselt is het bijna niet te doen om gegarandeerd werkende linkjes te delen en daarom deel ik gewoon de pagina waarop het complete assortiment staat.

Bekijk dit product op bol.com

Wat kost een Wasgij puzzel?

Een Wasgij-puzzel heb je voor tussen de 14 en de 40 euro. Maar wij scoren echt de leukste puzzels voor onder de 20 euro, dus je moet wel heel erg graag een bepaalde puzzel willen om er zomaar 40 euro aan uit te geven.

En je kunt natuurlijk ook altijd proberen om een aanbieding te pakken bij Kruidvat of ga eens naar de kringloopwinkel. Voor dat laatste moet je geluk hebben en ook daar zijn de prijzen omhoog geschoten. Had ik vroeger nog wel eens een Wasgij puzzel tweedehands voor 1,50 euro. Gaat niet meer lukken, bij onze kringloopwinkel vragen ze er nu ook 7 euro voor. Nog steeds geen geld (vind ik dan) voor die superleuke puzzels).

Wasgij puzzel aanbieding vinden

Als ik een aanbieding van een Wasgij puzzel zoek dan ga ik meestal naar Kruidvat. Daar heb je ook vaak de kleinere uitvoeringen van 500 stukjes. Voor als je een wat kleiner projectje wilt.

Waar is een Wasgij puzzel van gemaakt?

Kunnen we simpel over zijn: een Wasgij puzzel is gemaakt van karton. Maar we hebben ervaren dat er wel kwaliteitsverschil in kan zitten. Soms zijn de puzzelstukjes echt heel stevig en glad en dat puzzelt erg lekker. Soms voelt het echt aan als karton en glijdt het gewoon niet zo lekker. Helaas ontdek je dat pas als je een puzzel gekocht hebt.

Waarom is een Wasgij puzzel goed voor je?

Puzzelen is goed voor je omdat je er ontzettend rustig van wordt. Of kan worden. Want als je gefrustreerd raakt van al die stukjes en dat je feitelijk niet van tevoren weet wat je moet puzzelen, dan kun je er beter niet aan beginnen.

Maar in het algemeen kun je zeggen dat puzzelen stress vermindert en dat je er van ontspant. Dit komt doordat je alleen focust op het vinden en aansluiten van de juiste stukjes. Zo helpt het ook bij mensen met angststoornissen of bij mensen met ADHD. Tip van ons: probeer het gewoon en kijk wat het voor je doet.

Hoe lang ben je bezig met een Wasgij puzzel?

Wij zijn over het algemeen met z’n tweetjes een week bezig om een puzzel te leggen. Dan moet je je voorstellen dat we allebei om de beurt even gaan zitten en weer een stukje aanleggen en nog 1 en nog 1. Wat ook zo leuk is: hoe verder je komt hoe minder stukjes je nog hebt. Op den duur wordt het makkelijker en makkelijker. En dan ga je als een raket.

Wasgij Efteling: de leukste Wasgij-puzzel

Er zijn een heleboel Wasgij-puzzels. Keer 3 namelijk, er is al een flinke rij Original puzzels, er zijn ook al heel veel Destiny-puzzels en dan heb je de serie Mystery-puzzels nog. Dus keus genoeg. Maar de meest populaire is die van de Efteling. Die wil iedereen wel hebben. En eerlijk is eerlijk, die is ook prachtig ook.

Dit is de doos van Wasgij puzzel Efteling:

Wasgij Efteling

Wasgij Efteling oplossing:

Wasgij Puzzel Efteling

Zoals je ziet zijn de verschillen tussen de doos en de uiteindelijke oplossing bij deze puzzel relatief klein. Maar begin maar eens aan de puzzel, dan blijkt het toch weer een hele uitdaging te zijn om de juiste stukjes op de juiste plek te krijgen.

Wasgij Puzzel tweedehands kopen

Zoals je in onderstaande afbeeldingen ziet, kun je je daar dus goed mee in je vingers snijden. Wasgij Puzzel 2 hebben we tweedehands gekocht. En? Er missen 2 stukjes en bovenaan de puzzel klopt iets niet. Er liggen 2 stukjes los op omdat ze echt niet passen. En we hebben geprobeerd en geprobeerd en geprobeerd. Het kan gewoon echt niet anders, dus we vermoeden dat deze stukjes van een andere puzzel zijn. Zucht. Daarom kopen wij de puzzels dus het liefst nieuw bij bol.com.

Want een Wasgij puzzel maken is al moeilijk genoeg. En als er dan ook nog eens stukjes ontbreken of echt niet kloppen dan blijf je zoeken. Wees gewaarschuwd!

Wasgij puzzel original 2 doos
Wasgij puzzel original 2 oplossing

Veelgestelde vragen over Wasgij puzzels

Wasgij puzzels heb je er ooit van gehoord? En wat is nu weer Wasgij? Op deze en andere vragen geven we natuurlijk graag antwoord, dus lees snel verder:

#1 Wat betekent Wasgij?

Die is leuk, als je het weet dan zie je het zo. Als je Wasgij omdraait dan staat er Jigsaw. En een Jigsaw puzzel is een legpuzzel. Maar dan heb je het dus over de standaard puzzels. Met Wasgij heb je iets heel anders in handen, want je puzzelt NIET wat je op de doos ziet.

#2 Wat is een Wasgij Original puzzel?

De Wasgij Original puzzels vinden wij de minst leuke en ook het moeilijkst. Want bij deze puzzels puzzel je vanuit een ander gezichtspunt. Op de doos zie je een scene en in de aanwijzingen lees je vanuit welke persoon je de scene moet puzzelen. Het gezichtspunt van die persoon is bepalend. Maar in sommige puzzels is er werkelijk geen peil op te trekken wat die persoon ziet. Hij/zij kijkt namelijk een kant op die jij helemaal niet ziet. Zo is er bijvoorbeeld een puzzel die Rear Window heet. Daar rijdt een vrouw in haar auto en ze kijkt in haar achteruitkijkspiegel. Jij moet puzzelen wat ze in die achteruitkijkspiegel ziet. Dat is echt compleet iets anders dan de afbeelding die je op de doos ziet. Je weet van tevoren dus niet wat de uiteindelijke puzzel wordt, dat is een grote verrassing. Tenzij je van tevoren al vals speelt natuurlijk. Want dat kun je doen. Lees hiervoor het antwoord op de laatste vraag in deze rij.

#3 Wat is Wasgij Mystery?

In de Wasgij Mystery puzzel staat 'wat gaat er gebeuren' centraal. Gebruik je fantasie en de aanwijzingen op de doos en ontdek wat er gaat gebeuren met de personen die afgebeeld staan op de doos. Daar zijn hele leuke puzzels van. Van een gezellig terras waar een jongetje een bal naar toe gooit waar zijn hond achterna rent. Wordt chaos natuurlijk. Tot een scene met een zakkenroller. Als je de puzzel maakt zie je wie de dief is. Je weet van tevoren niet wat de uiteindelijke puzzel wordt, dat is een grote verrassing. Tenzij je van tevoren al vals speelt natuurlijk. Want dat kun je doen. Lees hiervoor het antwoord op de laatste vraag in deze rij.

#4 Wat is Wasgij Destiny?

Wasgij Destiny is een vorm van tijdreizen waarbij je je fantasie en de aanwijzingen op de doos moet gebruiken om erachter te komen hoe de afgebeelde personen en de scène (die op de originele afbeelding op de doos staan) er in de toekomst uit zullen zien. Daar zijn hele leuke puzzels van. Van kinderen die nu bejaard zijn tot oude auto's die nu de nieuwste van de nieuwste exemplaren zijn. Of dat er een zonovergoten feestje is waar de bliksem inslaat en waar iedereen vlucht voor de regen. Je weet van tevoren niet wat de uiteindelijke puzzel wordt, dat is een grote verrassing. Tenzij je van tevoren al vals speelt natuurlijk. Want dat kun je doen. Lees hiervoor het antwoord op de laatste vraag in deze rij.

#5 Wasgij puzzel 500 stukjes of Wasgij Puzzel 1000 stukjes?

Wasgij puzzels komen in 2 groottes. 500 stukjes en 1000 stukjes en trouwens: heel af en toe heb je ook puzzels van 950 stukjes. Maar het verschil met 1000 stukjes is dan zo klein. Dus kies lekker. Klein beginnen kan fijn zijn. Ga je gegarandeerd voor een grote de volgende keer. Ontdek het zelf!

#6 Wasgij oplossingen, kun je ze stiekem vinden (dus valsspelen?)

Yep, je kunt valsspelen met Wasgij puzzels. Ik beken, dat heb ik in eerste instantie ook een paar keer gedaan. Hoe heb ik dat gedaan? Door naar YouTube te gaan en daar te zoeken op de naam en het nummer van de puzzel. Dan vind je hele video's, soms met oplossingen van een heleboel puzzels. Wat ook kan is de naam en het nummer in Google intypen en dan krijg je soms ook afbeeldingen van de oplossing van een bepaalde puzzel. Heel eerlijk: het helpt je wel om een idee te krijgen van wat je moet puzzelen, maar het is natuurlijk niet zo handig als bij normale puzzels, dat je de afbeelding op de doos kunt zien. Vals spelen doe je dus vooral om een overall beeld te krijgen en alvast kleuren bij elkaar te leggen en ze ook op de juiste plek in de puzzel te leggen. Voor de rest moet je het gewoon toch weer zelf doen, maar soms kan even overzicht krijgen je enorm helpen. Ga je de uitdaging aan? Kijk hier meteen welke puzzels er op dit moment te koop zijn

Wij vinden een Wasgij puzzel superleuk om te maken en ik hoop dat jij ook fan gaat worden. Vind je het toch maar niks en ben je op zoek naar iets heel anders? Dat kan natuurlijk ook. We hebben een website vol speelgoed dus lees hier bijvoorbeeld verder over diamond paintings.