Speelgoed van het jaar 2020, de winnaars zijn bekend!

Eindelijk is het zo ver, de winnaars van de speelgoed van het jaar verkiezing 2020 zijn bekend gemaakt. De jury mocht uit een flink aantal spelletjes kiezen en wij zijn het helemaal eens met de uiteindelijke uitslag. Wat een toppers zijn de spellen die gewonnen hebben. In 7 leeftijdscategorieën is iedere keer 1 winnaar gekozen en het moet een zware dobber zijn geweest voor de juryleden om een uiteindelijke keuze te maken. Lees hieronder en ontdek wie de winnaars zijn en vooral ook waarom!

1. Jaak en de Bonenstaak Deluxe

Een terechte winnaar van de speelgoed van het jaar verkiezing in 2020: Laat de puzzelstukken vallen …en bereik de top!

Ontdek de magie van dit sprookje met dit “bewegende” puzzelspel voor jonge kinderen. Kan jij Jaak helpen om de bonenstaak te beklimmen en het kasteel in de wolken te bereiken? Laat de puzzelstukken één voor één op de juiste plaats laten vallen zodat de tekening overeenkomt met de opdracht? Opgelet! De puzzelstukken kantelen terwijl ze naar beneden vallen.

Jaak en de Bonenstaak bevat 60 opdrachten en een prachtig prentenboek met het originele sprookje in een eigentijds jasje.

Lees hier verder voor het jury-rapport

2. Stay Cool

In Stay Cool word je door je medespelers gebombardeerd met vragen en de speler die de meeste vragen weet te beantwoorden, wint. Het zijn absoluut geen moeilijke vragen die diepgaande kennis vereisen. Zo zitten er alledaagse vragen, persoonlijke vragen, maar ook behendigheids- of snelheidsopdrachten tussen. Ben je een beetje scherpzinnig of vindingrijk, dan zal het geen probleem voor je zijn om de vragen snel te kunnen beantwoorden. Natuurlijk loopt er een timer, maar verder niets om je zorgen over te maken, of wel?

De uitdaging van het spel is dat twee mensen je vragen stellen, tegelijkertijd! Daarnaast moet je ze ook op twee verschillende manieren beantwoorden. Beantwoord de vraag van je linkerbuurman hardop, terwijl je het antwoord op de vraag van je rechterbuurman ‘opschrijft’ door dobbelstenen met de letters erop te spellen. Terwijl je dit doet, zet een andere speler vier keer een zandloper van 30 seconden, waardoor je in totaal twee minuten hebt om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Aan het einde van die tijd vermenigvuldig je het aantal correcte antwoorden dat je op de vragen van links en rechts hebt gegeven met elkaar om je score te bepalen.

De winnaar is degene die in 3 rondes de meeste vragen correct heeft beantwoord en zo de meeste punten heeft gescoord. Dit partyspel kun je met 3 tot 7 spelers spelen. Perfect dus voor een gezellig avondje multitasken met vrienden of familie.

Lees hier verder voor het jury-rapport

Stay Cool Breinbreker
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:10

3. De Zoektocht naar El Dorado Bordspel

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Je begint met een generiek deck met kaarten die je gebruikt om over het speelbord te bewegen. Je deck bestaat uit een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Onderweg zul je kolkende rivieren, dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen tegenkomen.

Combineer de speelvelden op eindeloos veel manieren om het spel nog spannender te maken en probeer je tegenspelers te verslaan door een beter deck samen te stellen en de routes het snelst te bewandelen. Om de expeditie te starten, trek je 4 kaarten uit de trekstapel en speel je deze tactisch. Je kunt de kaarten gebruiken om door de Amazone te trekken of om op de markt andere teamleden aan te stellen of uitrusting te kopen die je later weer in kunt zetten. Je kunt punten verzamelen door obstakels te overwinnen.

Wanneer je tegelijk met een andere speler El Dorado bereikt, wint niet de snelste, maar de dapperste expeditieleider die de meeste obstakels heeft overwonnen. Lukt het je om met de juiste tactiek en uitrusting als eerste de gouden stad te bereiken en het goud op te eisen? Soepel, vlot, toegankelijk en spannend tot het einde. Het bordspel is geschikt voor beginnende spelers en biedt meer dan voldoende mogelijkheden om ook gevorderde spelers uit te dagen om met de juiste tactiek zo snel mogelijk door de jungle te trekken tijdens “De zoektocht naar El Dorado”.

Lees hier verder voor het jury-rapport

De Zoektocht naar El Dorado Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:26

4. De Crew Kaartspel

De Crew is een coöperatief kaartspel waarin jullie samen proberen in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Daarin slagen jullie alleen als iedereen goed oplet en samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen. Bovendien zijn jullie communicatiemogelijkheden in de ruimte zeer beperkt. Praten zal niet gaan, maar door slim gebruik te maken van de middelen die je hebt moet het lukken om de juiste astronaut de slag met net die juiste kaart erin te laten winnen.

De Crew zal voor een kaartspeler vertrouwd aanvoelen. De spelregels zijn in de basis eenvoudig. Maar wanneer je met deze regels en de beperkte communicatie juist samen moet werken komt er een innovatief, spannend en bijzonder leuk kaartspel naar boven voor zowel beginners als de doorgewinterde kaartspeler. Met variant voor 2-spelers!

5. LAMA Kaartspel (speelgoed van het jaar 2020)

Vlot kaartspel Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken. Je krijgt minpunten in de vorm van fiches.

Lukt het je om al je kaarten kwijt te raken, dan mag je een fiche teruggeven. En dat mag er één van waarde 1 of van waarde 10 zijn. Aan het einde wint de speler met de minste minpunten! L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

Lees hier verder voor het jury-rapport

LAMA Kaartspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:27

6. SmartMax My First Sounds & Senses

Schudden, rammelen en bouwen; verbaas je kind met onze nieuwste My First set.
We hebben 4 nieuwe staven ontwikkeld met elk een andere structuur om het gevoel van aanraking te stimuleren.
Schud de staven en de ballen en maak muziek!

Lees hier verder voor het jury-rapport

SmartMax speelgoed – Sounds & Senses
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 18/04/2024 - 04:08

7. LEGO Super Mario Avonturen met Mario Startset

Met deze LEGO® Super Mario™ Avonturen met Mario startbaan (71360) kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. De set bevat een LEGO Mario™ figuur die via de lcd-schermen en de luidspreker direct reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen door met LEGO Mario van de Startbuis naar de Vlaggenmast te gaan via draaiende platforms en wolkenplatforms, het ?-blok en supergevechten met de Goomba en Bowser Jr. speelgoedfiguren. Verplaats de stenen om nieuwe levels te maken en probeer ze te voltooien.

Wat jammer dat de verkiezing van het speelgoed van het jaar 2020 alweer voorbij is. Wij kunnen niet wachten wat de genomineerden worden voor 2021. Voor nu inspiratie genoeg of niet.  Als jij jouw favoriet gevonden hebt, dan nodigen we je uit om deze te delen met de deelknoppen hieronder. We lezen graag jouw reactie.