Wat is de Speelgoed Van Het Jaar verkiezing?

Ieder jaar weer komt er nieuw speelgoed op de markt. Duizenden artikelen zijn er inmiddels beschikbaar en hoe vind je tussen al dat speelgoed hét ultieme speelgoed voor jouw kind? Daar heeft de verkiezing van Speelgoed van het jaar een oplossing voor gevonden. Al ruim 45 jaar wordt de Speelgoed van het Jaar Verkiezing georganiseerd om te helpen bij het maken van de juiste keuze.

De Speelgoed van het Jaar verkiezing staat voor:

  • Volledige onafhankelijkheid.
  • Een vakjury nomineert maar de consument mag zijn/haar mening geven en de consument bepaalt de uiteindelijk winnaars.
  • Genomineerde artikelen voldoen aan eisen zoals speelwaarde en veiligheid.
  • Het geven van veel informatie over de waarde van speelgoed en spelen.

Om te beginnen de Nederlandse verkiezing. Die wordt in 2020 alweer voor de 47e keer gehouden! Een vakjury kiest 24 genomineerden verdeeld over 5 leeftijdscategorieën. Deze genomineerden worden bekend gemaakt, waarna de consument zelf mag stemmen. Je kunt op twee manieren stemmen; via de internetsite en op de landelijke speeldag. Ook kan er gestemd worden door peuterspeelzalen/kinderdagverblijven, scholen en verenigingen. Hun stem weegt zwaar mee in de uitslag. In elke categorie wordt er op deze manier één winnaar gekozen. Wil je meer weten over de Nederlandse verkiezing Speelgoed van het Jaar? Bezoek dan de website.

Niet alleen in Nederland kennen wij de verkiezing Speelgoed van het Jaar. Ook in onze buurlanden worden ieder jaar soortgelijke verkiezingen gehouden. Soms met dezelfde producten, soms juist met verrassende alternatieven. Ben je op zoek naar een origineel cadeau dat bij jouw kids in de smaak zal vallen? Dan is het zeker de moeite waard eens tussen onze internationale tips te kijken!

Omdat de buitenlandse verkiezingen niet zo bekend zullen zijn als onze Nederlandse variant zullen wij alle verkiezingen die in ons overzicht voorkomen hieronder kort bespreken.

Speelgoedvanhetjaar11

Baby Innovation Award – Nederland

Bij de Baby Innovation Awards draait alles om de allerkleinsten. Er wordt getest op innovatie, design, gebruiksvriendelijkheid, vakmanschap en veiligheid. Er zijn verschillende categorieën in deze verkiezing, waaronder mobility, travel & Safety, Care én Toys!! En die laatste mag in ons overzicht natuurlijk niet ontbreken. Je vindt de genomineerden en winnaars van de categorie Toys op onze website. Alle andere genomineerden vind je natuurlijk op de eigen website van de Baby Innovation Awards.

Speelgoed van het jaar – België

De Belgische verkiezing Speelgoed van het Jaar is een initiatief van de Belgische Speelgoedfederatie en is in 2020 voor de 21e keer gehouden. Er zijn in totaal 9 categorieën met in totaal 45 genomineerde producten. De eerste twee categorieën zijn naar leeftijd; 0-24 maanden en 2-5 jaar. De daaropvolgende categorieën zijn meer beschrijvend; meisjeswereld en poppen, jongenswereld en voertuigen, constructiespeelgoed, multi-media en elektronische producten, wetenschappelijke en creatieve spellen, familie- en denkspellen en tot slot gezelschapsspellen voor kinderen. De winnaars in iedere categorie worden door een vakjury bepaald. Daarnaast wordt er door de bezoekers van het speelgoedmuseum in Mechelen een consumentenlabel uitgereikt. Alle winnaars van deze Belgische verkiezing vind je natuurlijk op onze website.

Speelgoed van het Jaar – Engeland

Ook Engeland kent een zeer uitgebreide Speelgoed van het Jaar verkiezing. De Engelse Toy Retailers Association is hier al sinds 1965 initiatiefnemer van. In november begint het met een lijst van Dreamtoys waarvan verwacht wordt dat ze bovenaan elk verlanglijstje zullen staan. Deze zijn onderverdeeld in een aantal bijzondere categorieën: Top Toys, Granny Knows Best, Playground Banter, These Are Going To Tech Off, The Name’s The Game en Let’s Get Busy. Tijdens de jaarlijkse Toy Fair in januari worden de Toy of het Jear Awards uitgereikt en wordt de uiteindelijke winnaar van de titel Speelgoed van het Jaar bekend gemaakt. Daarnaast worden daar ook awards uitgereikt voor speelgoedwinkels en speelgoedleveranciers.

Speelgoedvanhetjaar7Speelgoed van het Jaar – Duitsland

De Duitse winnaars en genomineerden mogen natuurlijk niet ontbreken in ons overzicht. Duitsland kent een verkiezing waarbij ieder jaar een Speelgoed Top-10 wordt samengesteld. Voor deze verkiezing is het Bundesverband des Spielwaren-Einzelhandels E.v. verantwoordelijk. Check de website  www.top10spielzeug.de voor mee informatie.

Genoeg mogelijkheden dus om op zoek te gaan naar hét perfecte speelgoed voor jouw kind. Ga naar ons overzicht en kijk welk speelgoed genomineerd is en welk speelgoed er in de afgelopen jaren gewonnen heeft. Kijk ook gerust in vorige jaren, wie weet wat daar nog tussen zit wat perfect bij jouw wensen past.