- Wie of wat is sinterklaas?
- Schrijf je Sinterklaas met een hoofdletter?
- Wat is het Sinterklaasjournaal?
- Waarom geeft Sinterklaas eigenlijk cadeautjes?
- Vieren alle mensen in alle landen Sinterklaas?
- Welke chocoladeletter wordt het meest verkocht?
- Hoe lang mogen mensen al hun schoen zetten?
- Wie is er ouder, de kerstman of Sinterklaas?
- Wat hebben speculaaspoppen met de Sint te maken?
- Waarom is Zwarte Piet bij Sinterklaas?
- Wie is populairder Sinterklaas of de kerstman?
- Zou Sinterklaas verboden moeten worden?
Wie of wat is sinterklaas?
Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest. De dag 6 december gaat door als zijn verjaardag. Het feest houdt in dat in plaats van cadeautjes te ontvangen, hij cadeaus geeft aan ieder kind dat het afgelopen jaar braaf is geweest. Het wordt gevierd op 5 december (pakjesavond) in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën) en op 6 december in België. Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde/vierde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde.
Sinterklaas wordt voorgesteld als een statige oude man met een lange witte baard en lange haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op de daken van huizen op een schimmel (paard van Sinterklaas), en heeft als helpers (Zwarte) Piet(en). In werkelijkheid is 6 december de overlijdensdag van bisschop Nicolaas van Myra, zijn geboortedag is onbekend.
In Nederland wordt al meer dan 700 jaar Sinterklaas gevierd. Maar Sint-Nicolaas was al veel eerder populair, door heel Europa en in het Nabije Oosten. In de vierde eeuw na Christus woonde en werkte Sint-Nicolaas in Turkije. Vanuit de Oosterse kerken breidde zijn werkterrein zich uit naar Italië en uiteindelijk naar de rest van Europa.
Sinterklaas is de speciale beschermer van kinderen, zeelieden, ongehuwde vrouwen, kooplieden en slagers. En ook van de stad Amsterdam. Vroeger liet de Sint voor kinderen ’s morgens op 6 december snoep of een cadeautje achter. Volwassenen kregen speculaaspoppen die uitbeeldden hoe andere mensen over ze dachten. Er waren dan ook speciale erediensten in de kerk en grote feesten op straat.
Na verloop van tijd werd Sinterklaas steeds meer een huiselijk feest. De cadeautjes kwamen al ’s avonds op 5 december. Zo konden ouders het samen met hun kinderen vieren: iedereen was dan thuis. Sinds ongeveer 1850 gebruikt Sint-Nicolaas de stoomboot om vanuit Spanje naar Nederland te komen.
En als je het aan ons vraagt dan is Sinterklaas gewoon een fantastische kindervriend die herkenbaar is aan zijn rood met witte outfit en die altijd maar dan ook altijd de leukste cadeautjes voor iedereen meebrengt.
Schrijf je Sinterklaas met een hoofdletter?
Yep, je schrijft Sinterklaas met een hoofdletter want het is een eigennaam. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor het woord Sint. De enige keer dat je sinterklaas met een kleine letter moet schrijven is als je bijvoorbeeld zegt ‘ik liep gisteren op straat en toen kwam er een sinterklaas voorbij’. Maar als het over Sinterklaas zelf gaat, je weet wel – de echte, dan is het met een hoofdletter.
Wat is het Sinterklaasjournaal?
Het Sinterklaasjournaal is een jaarlijkse serie op tv waarin de belevenissen van Sinterklaas worden getoond terwijl hij onderweg is naar Nederland en ook natuurlijk als hij al in Nederland is. Het is superleuk, ook voor volwassen. Hoewel het uiteraard voor kinderen is gemaakt. Daarom wordt het iedere avond vroeg uitgezonden. En nogmaals, wij kijken ook (en we zijn volwassen) en we lachen regelmatig de ballen uit ons broek.
Waarom geeft Sinterklaas eigenlijk cadeautjes?
Goeie vraag, want het is natuurlijk een beetje raar. Als je jarig bent KRIJG je cadeautjes en je GEEFT ze niet. En Sinterklaas doet dat wel. Waarom? Omdat hij een heilige is. Hij heeft alles al en hij heeft niets nodig. En daarom vindt hij het leuk om zoveel mogelijk weg te geven. Ik zeg ‘vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan’.
Vieren alle mensen in alle landen Sinterklaas?
Helaas voor een heleboel kindjes op de wereld, nee Sinterklaas wordt niet overal gevierd. Natuurlijk wel in Nederland en ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Dus wij zijn bofkonten dat we in Nederland wonen en dat de Sint ieder jaar weer deze kant op komt en de mooiste cadeautjes bij de kachel in onze schoenen stopt.
Welke chocoladeletter wordt het meest verkocht?
Duh, die is makkelijk. De letter M is natuurlijk de grootste en die wil ik. Nee hoor, dat is niet waar. Letters van een bepaald gewicht bevatten allemaal hetzelfde gewicht. Dus de I is gewoon dikker dan de M.
Maar de M wordt wel het meest verkocht. Waarom? Omdat er best veel namen met een M beginnen en de M is natuurlijk ook van Mama. En daar hebben we er heul veul van. Dus de letter M is wel de meest populaire, maar wees niet bang als je geen M krijg. De M is absoluut niet groter (of kleiner) dan een andere letter.
Hoe lang mogen mensen al hun schoen zetten?
Dat is al langer dan je denkt. Al in de 15e eeuw werden schoenen gezet, toen nog in de kerk voor de armen.
Wie is er ouder, de kerstman of Sinterklaas?
Ha ha, hier wint Sinterklaas met grote voorsprong. hij is ouder. De Kerstman (Santa Claus) is ontstaan vanuit de Nederlandse Sinterklaas en de Engelse Father Christmas. Maar wie ouder is of populairder, het maakt niet uit toch. Als je maar cadeautjes krijgt. Veel en vaak. En daar is december bij uitstek de maand voor.
Wat hebben speculaaspoppen met de Sint te maken?
Eigenlijk helemaal niets. De traditie komt heel ergens anders vandaan. Vroeger maakte je een speculaaspop als je iemand leuk vond. Als de ander eerst het hoofd van de pop opat, was de liefde wederzijds. En op de een of andere manier is dat gekoppeld aan Sinterklaas.
Maakt niet uit toch? Het hoort er nu bij, het is lekker en het is maar 1x per jaar. Dus lekker speculaaspoppen kopen en eten maar.
Waarom is Zwarte Piet bij Sinterklaas?
Zwarte Piet is een uitvinding van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. In 1850 introduceerde hij de zwarte knecht van de goedheiligman in zijn boekje Sint Nikolaas en zijn knecht. In een tijd waarin kolonialisme nog vanzelfsprekend was, paste zwarte piet in het wereldbeeld.
Inmiddels zijn de tijden veranderd en vindt een groot deel van de bevolking dat zwarte piet echt niet meer kan. Je ziet dus steeds vaker regenboogpieten, stroopwafelpieten en roetveegpieten.
Wie is populairder Sinterklaas of de kerstman?
Heel eerlijk, dan is de kerstman populairder. Waarom? Omdat we meer cadeautjes geven met kerst dan met Sinterklaas. Dat komt weer omdat er steeds meer mensen zijn zonder kinderen of zonder kleine kinderen. Dan hoeft Sinterklaas niet per se en dan kiezen veel mensen toch voor kerst.
Wij doen het lekker gewoon allebei. Waarom zou je een kans om cadeautjes te geven en te krijgen laten liggen?
Zou Sinterklaas verboden moeten worden?
Nee hoor, Sinterklaas mag ieder jaar gewoon weer lekker naar Nederland komen. Gezellig toch. Maar er is wel een tijd geweest dat hij verboden werd. Er kwam rond 1600 in enkele steden een verbod, maar veel mensen gingen het feest stiekem thuis vieren. En dat snappen we helemaal.
Nou, we denken dat we toch wel een volledig beeld hebben gegeven over Sinterklaas. Mocht je nog informatie missen dan horen we dat natuurlijk graag van je. En mocht je in dit hele verhaal nog niet het cadeautje gevonden hebben wat je zoekt, kijk dan hier verder