Bordspellen top-10 voor kinderen én volwassenen (2024!)

Buiten is het donker. Buiten is het koud. Binnen is het warm en gezellig. Zeker als je samen gaat zitten om een bordspel te spellen. Ouderwets gezellig en eindelijk eens tijd voor elkaar. En lachen, gieren, brullen natuurlijk.

We delen onze leukste bordspellen top-10 met je en ze zijn niet alleen leuk voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen. Lees dus snel verder.

Azul – Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

30 Seconds ® Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42


Catan Basisspel Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

Ticket to Ride Europe – Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42


Stratego Original – Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 26/05/2024 - 04:47

De Kwakzalvers van Kakelenburg Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

Ik hou van Holland Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

Wat is een bordspel (definitie)

Volgens Wikipedia is een bordspel: een spel dat wordt gespeeld op een tevoren gemarkeerd oppervlak dat gewoonlijk op een huiskamertafel kan liggen. Lijkt ons helemaal correct. Want dat is wat je wilt. Bord op tafel, alle spelers op een lekkere stoel erbij en spelen maar.

Waar wil je op letten bij het kopen van een bordspel?

Waar wij altijd op letten bij het kopen van een bordspel is voor hoeveel spelers het is. De leeftijdsindicatie en dan natuurlijk wát je precies moet doen. Want het gaat natuurlijk niet goed als je een heel moeilijk spel koopt voor kids die net 4 zijn. Dat gaat niet lukken en andersom is het net zo goed een probleem. Dat je een spel koopt dat veel te makkelijk is voor je pubers.

Waar wij ook al eens mee fout gegaan zijn is dat we een spel kochten voor minimaal 4 personen, terwijl we met 2 waren. Speelt ook niet lekker. Dus kijk even goed wat de bedoeling is en beslis dan of het wel of niet wat wordt met dit bordspel.

Wat kost een bordspel?

Daar zijn we eens in gedoken voor deze bordspellen top-10. En we komen tot de conclusie dat de meeste bordspellen een paar tientjes kosten. Beginnend bij 20 euro en toen vonden we ook nog een handgesneden schaakspel van 400 euro. Als je de centen hebt is dat natuurlijk prima, maar om een leuk spel in huis te halen zijn dat soort bedragen echt niet per se nodig hoor.

Kwaliteit en dus veiligheid van bordspellen

Deze moeten we helaas aan je eigen inzichten overlaten. Want bij bordspellen komen altijd kleine onderdeeltjes. Pionnen, dobbelstenen en de meest mooie poppetjes en huisjes. Je wilt natuurlijk niet dat je kleine spruit (op 2 of op 4 voetjes) dit inslikt. Altijd oppassen dus en erbij blijven.

De leukste bordspellen winkel?

Voor sommige speelgoedjes is het echt het handigst om naar een fysieke winkel te gaan. Voor bordspellen hoeft dat wat ons betreft niet. Want je weet pas echt of je het spel leuk vindt als je het speelt. Je hoeft niet eerst te voel, ruiken of proeven. Daarom kopen wij onze bordspellen bij de leukste bordspellen winkel bol.com.

1. Azul Bordspel

Azul – Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

In het tactische bordspel Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien.

In het spel vorm je patronen met de tegels om het paleis te versieren. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel Azul!

Dit spel is al jaren een topper, het was al een winnaar van de Nederlandse spellenprijs 2018. Maar hij blijft leuk!

2. 30 Seconds Herziene Editie (bordspellen top-10)

30 Seconds ® Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

30 Seconds herziene editie van het spectaculaire partyspel voor teams. Fantastisch voor grote gezelschappen op feestjes en partijen.

Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish?

Deze nieuwe editie bevat moderne begrippen, waardoor iedereen kan meedoen!

3. Monopoly Valsspelers Editie

Voor echte valsspelers! Nu mag het.

Het beroemde vastgoedspel voor snelle onderhandelaars is er nu voor echte valsspelers: Monopoly Valsspelers Editie! Speel vals om snel vooruit te komen – en probeer andere spelers te betrappen op vals spel – terwijl je vakjes koopt, huur int en heel veel geld verdient! Het spel is afgelopen als alle vakjes verkocht zijn en alle spelers terug zijn bij START. Dan wint de speler met het meeste geld!

Maar… Je mag niet liegen en bedriegen wanneer je maar wil. De Valsspeel-, Kans- en Algemeen Fonds kaarten vertellen je wanneer en hoe je vals mag spelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zet een extra hotel op een van je straten
 • Steel geld van de bank (o, dat moet je maar durven)
 • Haal stiekem een hotel weg van een van je medespelers
 • Neem een extra briefje van € 100,- uit de bank zodra je voorbij start gaat
 • Verzet de pion van een andere speler in plaats van die van jezelf (o, was ik rood in plaats van blauw? Vergeten!)
 • Geef een biljetje te weinig als je iemand moet betalen (sorry, niet goed opgelet :-))

Durf jij dit soort dingen te doen en kun je er mee wegkomen? Als iemand je beschuldigt van valsspelen dan gaat er iets gebeuren. Heeft hij/zij gelijk, dan ben je schuldig en moet je de actie uitvoeren die als straf op je kaart staat. Ben je onschuldig, dan moet degene die je beschuldigd heeft de straf incasseren. Dus ga niet in het wilde weg zitten roepen dat iemand vals speelt. Dat kan je namelijk je kop kosten.

Kenmerken

 • Voor spelers van 8 tot 99 jaar oud
 • Voor 2 – 6 spelers

4. Catan Basisspel

Catan Basisspel Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

Het Catan basisspel is de nieuwste editie van het bekende handelsspel. Het spel bevat nu miniaturen en ook het artwork is volledig aangepast. Zo kun je je nog meer inleven in de wereld van Catan!

In 1999 werd dit populaire handelsspel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden. Je begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. En die heb je wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen.

Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel direct!

5. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe – Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar.

Dit populaire bordspel is een makkelijk aan te leren spel met diverse onvoorziene plotwendingen, zodat de uiteindelijke winnaar tot op het laatst onbekend blijft. Spanning en plezier voor het hele gezin.

Kenmerken

 • Voor 2 tot 5 spelers
 • Nederlandstalige versie
 • Basisspel van Ticket to Ride

Op zoek naar een Ticket to Ride spel dat je even snel tussendoor kunt spelen? Ga dan voor Ticket to Ride New York.

6. Squla Familiebordspel voor groep 4-8 en hun ouders

Speel met je ouders het Squla bordspel! Een spannend vraag- en antwoordspel voor de hele familie. De vragen in de categorieën taal, rekenen, geschiedenis, natuur & techniek en aardrijkskunde zijn op het niveau van de spelers. Inclusief scoreboekje en leuke Squla-ogen als pionnen. Voor kinderen van groep 4 t/m 8 en hun ouders.

7. Levensweg Elektronisch Bankieren

Bij Levensweg Elektronisch Bankieren gebruik je pasjes om te betalen. In deze moderne versie van het bekende spel Levensweg regel je alle geldzaken met de elektronische geldautomaat. Geen cash geld, maar bankpasjes dus! Bewaar je miljoenen op je bankpasje en rij met je auto van start tot pensioen. Kies je levensweg en je stapt in een spel boordevol avontuur, gezinsleven en onverwachte verrassingen. Als iedereen gepensioneerd is, wint de rijkste speler.

 • Kenmerken
 • Voor 2 tot 4 spelers
 • Vanaf 8 jaar oud

8. Stratego Original hoort zeker in de bordspellen top-10

Stratego Original – Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 26/05/2024 - 04:47

Stratego Original: Val aan en verover de vlag! Keer op keer probeert luitenant Jan Zonderland samen met zijn kameraden de vlag van de Roodjassen te veroveren. Het leger van de Blauwhemden is al behoorlijk verzwakt, maar de mannen geven niet op. Wil jij de luitenant helpen om het leger van de Roodjassen te verslaan? De Blauwhemden rekenen op een slimme strateeg als jij!

Het doel van dit klassieke bordspel is om de vlag van je tegenstander te veroveren terwijl je je eigen vlag bewaakt. Je staat er gelukkig niet alleen voor; je hebt een heel leger tot je beschikking, plus een verleidelijke spionne en zes bommen. Eerst bedenk je een geheime opstelling voor jouw manschappen, waarna de spannende strijd losbarst. Om de vlag te veroveren ga je over tot de aanval. De rangen van de speelstukken bepalen of jij overwint… of het veld moet ruimen. Maar er dreigt nog meer gevaar. Want zodra jouw speelstuk een bom aantikt, is het einde oefening!

Ben jij dapper genoeg voor eindeloos strategisch speelplezier? Trek dan ten strijde met deze vernieuwde uitvoering van Stratego!

Kenmerken

 • Met de originele voorbedrukte speelstukken
 • Snel van start met de Stratego quick start guide
 • En de geheime oefenmissie om snel vertrouwd te raken met de rangen en spelregels

Stratego Original kan je met 2 personen spelen en is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar.

9. De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

De Kwakzalvers van Kakelenburg Eenmaal per jaar komen in Kakelenburg de beste wonderdoktoren en beunhazen samen om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen. Iedere kwakzalver kookt hier echter zijn eigen soep. Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is.

Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert. In dit spel met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

Winnaar speelgoed van het jaar 2019!

10. Ik hou van Holland Bordspel

Ik hou van Holland Bordspel
Ga naar laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt: 21/06/2024 - 04:42

Speel het Ik hou van Holland bordspel! Waan je in de studio bij Linda, Guus, Jeroen en hun kandidaten. Speel de spelonderdelen zoals ‘Hollandse basiskennis’, het ‘Boodschappenspel’, ‘Kaaswerpen’, ‘Spreekwoorden tekenen’ en alle andere topspellen uit de bekende tv-hit!

Dit spel speel je in 2 teams en is geschikt voor 12 jaar en ouder.

Veelgestelde vragen over bordspellen top 10

We krijgen nogal eens vragen over de bordspellen die wij gekozen hebben en daarom hebben we een rubriek meestgestelde vragen over onze bordspellen top 10 gemaakt. Kun je de antwoorden snel terugvinden :-).

#1 Wat zijn de beste bordspellen?

Aha, je valt meteen met de deur in huis: wat zijn de beste bordspellen (een bordspellen top 10 dus)? Daar kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven. Het enige correcte antwoord is 'dat hangt er van af'. Van hoe oud de kids en/of jijzelf zijn. Wat jullie leuk vinden. Hoeveel tijd jullie hebben. En vooral ook van hoe moeilijk het mag zijn.

Wat natuurlijk wel van belang is is de kwaliteit van het spel. Je wilt natuurlijk wel dat:

 • Je het spel eindeloos kunt spelen en dat het bord en de benodigdheden niet na een paar keer al stuk zijn.
 • Het spel blijft boeien. Dat je het avonden achter elkaar kunt spelen zonder dat het verveelt.
 • Het voor iedereen die meedoet leuk is en dat je wellicht niveaus aan kunt passen. Als je met kleine kinderen speelt doe je het wat simpeler, speel je met je vriendenclub dan gaan alle registers open.

We nodigen je dus van harte uit om zelf te kijken welke spellen helemaal aan jouw wensen voldoen. We hebben al een goede hint gegeven met onze lijst hierboven en je kunt natuurlijk ook direct bij bol.com kijken wat zij allemaal in huis hebben.

#2 Wat is het meest verkochte bordspel?

Tja, er zijn nu natuurlijk een heleboel moderne spelletjes die superleuk kunnen zijn, maar die door hun beperkte leeftijd de oude sterren nog niet van hun troon hebben kunnen stoten. Denk bijvoorbeeld aan:
 1. Schaken
 2. Dammen
 3. Stratego
 4. Monopoly
 5. Risk
 6. Scrabble
 7. Zeeslag (Battleship)

De ouwetjes doen het bij ons ook altijd nog goed, maar we kunnen ook erg genieten van nieuwe spellen. En in de loop der jaren zullen er vast nieuwe spellen de verkoopcijfers van de nostalgische spellen breken. Maar nu nog even niet :-).

#3 Wat is het oudste bordspel ter wereld?

Deze moesten we zelf ook even opzoeken, maar bordspellen gaan al veel verder terug dan wij verwacht hadden. De oudste is uit de periode van 3300 tot 2700 vóór Christus. Dus... Het oudste spel wat we kennen heet Senet en dit spel is gevonden in een tombe in Merknera, Egypte.

Ben dan wel erg benieuwd hoe we kunnen weten dat dit spel Senet heet? Misschien omdat er in de hiërogliefen over werd verteld en dat ze uit de tekencombinaties konden afleiden dat het dan Senet moest zijn? Fascinerend vinden wij dit soort dingen.

Zo, stoppen met lezen nu en start met spelen.. Als jij jouw favoriet gevonden hebt, dan nodigen we je uit om deze te delen met de deelknoppen hieronder. Wie weet wie je met jouw ervaringen inspireert.

Heb je nog niet het perfecte speelgoed gevonden. Geen nood. Check hier het spel van het jaar 2023.