Happy stones maken

Happy stones, wat zijn het?

Vorige week was het weer zover. Ik vond een vrolijk gekleurd steentje op een terras. Alhoewel het een redelijk klein steentje was stond er een uitgebreide tekst op met onder andere de woorden dat deze steen op Donald Duck leek. En warempel. Het was echt waar, de steen leek echt op die vrolijke kwakerd.

Het steentje heeft een paar dagen onze keukentafel opgevrolijkt en toen werd het tijd om de blijdschap door te geven. Ik heb de steen vervolgens bij een bushalte gelegd en inmiddels is ie weg. Op reis naar wie weet waar.

Dit is waar happy stones voor bedoeld zijn. Ja, het is een nieuwe rage, maar wat een leuke rage zeg. Want kids (en vlak volwassenen ook niet uit) maken de mooiste, vrolijkste en liefste steentjes en laten die ergens achter om gevonden te worden. De blijdschap van de maker wordt doorgegeven. Daarom heten ze ook ‘happy stones’. Een klein beetje geluk in deze zware tijd (op het moment van schrijven zitten we nog in de corona-crisis).

Op sociale media, in kranten en in tijdschriften lees je ook dat het schilderen en achterlaten van stenen enorm populair geworden is tijdensde lockdown. Wij snappen dat wel, want het is leuk om ze te maken en ik zoek graag naar mooie stenen als we gaan wandelen.

Wil jij ook stenen gaan beschilderen, zelf of/en met je kids? Dan wil je natuurlijk weten wat er allemaal mogelijk is en wat je nodig hebt (niet veel!). Kun je zo snel mogelijk aan de slag.

Happy stones voorbeelden

Ik kan het me bijna niet voorstellen dat je nog geen happy stone gezien hebt. Ze liggen echt overal, maar het kan natuurlijk zijn dat je de steentjes niet herkend hebt als happy stones. Maar je kunt echt maken wat jij maar wilt. Hangt natuurlijk wel af van de grootte van je steen, maar binnen die kaders kun je maken wat je maar wilt. Sommige mensen vinden een happy stone al een happy stone als er een gekleurde stip op staat. Andere mensen kleuren het steentje helemaal in de meest opvallende kleuren. Doe wat je wilt en kijk naar de inspiratie die ik hieronder met je deel.

Happy stones ideeën

happy stones voorbeeldLaat je creativiteit helemaal gaan en wat je in ieder geval nodig hebt is steentjes. Die kun je buiten gaan zoeken. Een beetje kiezelpad heeft steentjes die je kunt schilderen. Is je dat te veel moeite dan kun je ook steentjes kopen. En dan? Wil je de stenen beschilderen? Doen! Wil je met stiften erop losgaan? Doen! Je kunt zelfs stickertjes plakken, al is dat natuurlijk wel kwetsbaar. Een buitje regen en je happy stone is veranderd in een heel gewoon, doodgewoon steentje. Wat ook kan: er zijn pakketten te koop met sjablonen van bijvoorbeeld mandala’s. Als dat steentje niet opvalt dan weet ik het niet meer.

Wat ook heel mooi is: je kunt de steentjes natuurlijk ‘op reis’ sturen. Maar je kunt ze ook juist op een hele speciale plek leggen. Bijvoorbeeld een begraafplaats. Voor een overleden opa of oma, of juist omdat afgelopen week de hond overleden is. Ik vind dit persoonlijk een prachtige manier om deze geliefden te herdenken en iets moois voor ze achter te laten. Kun je nog iets voor ze doen, namelijk hun laatste rustplaats een stukje mooier maken.

Happy stones makkelijk te maken?

Yep, happy stones maken is supermakkelijk. Als je de juiste spullen maar in huis hebt. Verder moet je natuurlijk een goed humeur hebben en een beetje creatief zijn. En dan gaan met die banaan. Je schilderschort aan, beschermend kleedje op tafel en je stenen en andere spulletjes erbij pakken en dan kun je aan de slag. En je mag best spieken bij je vriendjes en vriendinnetjes. De steentjes worden toch op verschillende plekken gelegd en ze gaan ieder hun eigen reis dus niemand gaat het zien dat jouw steentjes best wel lijken op die van je buurman of buurvrouw. Echt, iedereen kan dit.

happy stones maken midden

Happy stones verven, welke verf kies je?

Ben je van grote stappen snel thuis, dan is het fijn om je steentjes te schilderen. Gaat veel sneller dan met een stift alles inkleuren. Kies dan wel voor acrylverf en doe jezelf een plezier en koop meteen een set met meerdere kleuren. Of je moet helemaal fan zijn van roze en alleen maar roze steentjes willen. Dan zou ik meteen voor een flinke klots roze gaan.

Voordelen van acrylverf

  • Geschikt voor volwassenen en kinderen
  • Langzaamdrogende, permantente verf
  • Niet giftig voor dieren en moeder aarde
  • Weerbestendig

Happy stones stiften

Met verf kun je de grote stukken snel in de door jou gewenste kleur maken. Maar de details die doe je natuurlijk niet met verf. Daarvoor heb je de leukste stiften in de mooiste kleuren. Daarmee maak je je happy stones tot in de puntjes af. Mooie mandala, een stukje tekst om uit te leggen wat de bedoeling is of om een vraag te stellen. Je schrijft het makkelijk op de achterkant van je steentje als je goede stiften in huis hebt.

Happy stones kopen

Zoals ik net al schreef kun je heel goed buiten steentjes gaan zoeken. Een beetje kiezelpad heeft al mooie exemplaren liggen. Toch zou ik daar zelf liever niet voor kiezen. Al was het alleen maar dat je niet weet welk hondje of poesje allemaal vieze dingen heeft gedaan op dat grindpad. Je kunt de stenen, de stiften, de verf, de sjablonen en nog veel meer gewoon kopen. Heb je niet alleen een verrassing voor je kleine ‘hé een pakje, wat zou daarin zitten? Is het echt voor mij???’ Maar je hebt ook meteen alles in huis om direct te starten.

Happy stones stenen

Happy stones komen in verschillende vormen en maten. Je zou ervoor kunnen kiezen om een hele grote steen te schilderen. Dat zou dan meer een Happy Zwerfkei zijn. Kan, maar het haalt het spannende er wel een beetje af. En mensen die de steen vinden zouden kunnen denken dat het gewoon decoratie is. Je wilt dat een happy stone op een happy stone lijkt en dan zijn ze toch meestal wat kleiner. Een steen met een doorsnede van 4 tot 6 centimeter is mooi. Daar kun je ook meer creativiteit in kwijt, want als je klaar bent met je steentje ga je gewoon verder met een volgende. En die mag weer helemaal anders worden.

Ga meteen voor het complete pakket!

Wil je echt in 1x klaar zijn, koop dan een happy stones pakket. Krijg je stenen, verf, stiften, sjablonen. Alles wat je maar nodig hebt om lekker te gaan kliederen. We hebben hebben het mooiste pakket voor je gevonden.

Zijn happy stones een blijvertje?

Sommige trends en hypes begrijp ik beter dan andere. Zo heb ik de spinners en de Pop-its nooit begrepen. Natuurlijk zijn ze leuk, maar ik ben er na een paar minuten wel klaar mee. Happy stones is een ander verhaal. Want je kunt hier niet alleen je creativiteit in kwijt, maar je maakt er ook andere mensen blij mee. En als je de nodige informatie op het steentje schrijft en/of er een briefje bij doet, dan kun je je steentje nog volgen ook.

Kijk maar eens op Facebook of op Instagram of Pinterest. Daar is niet alleen een algemene groep over Happy Stones, er zijn ook een heleboel plaatselijke groepen. Of juist per regio of per provincie. Makers van de steentjes delen hier niet alleen hun ontwerpen, maar ze laten ook zien dat ze bepaalde steentjes gevonden hebben. Zou die van jou er zomaar tussen kunnen zitten. Hoe leuk is dat als je zelf in Zeeland woont en jouw steen blijkt in Groningen gevonden te zijn. Heeft je happy stone vandaag verder gereisd dan jijzelf. En als je dan ook nog eens weet dat jouw steentje onderweg een heleboel mensen blij heeft gemaakt dan kan jouw dag toch niet meer stuk?

Op bol.com is er zoveel leuks te koop op het gebied van happy stones. Klik hier en kijk wat er allemaal is

Ben je om en ga je ook happy stones maken? Fantastisch, ik hoop ooit mooie steentjes van je te vinden.

Veelgestelde vragen over happy stones

Niet iedereen begrijpt wat happy stones zijn en waar ze voor bedoeld zijn. Daarom geef ik graag antwoord op de meestgestelde vragen, want als iets zo leuk is dan wil je wel dat 'vinders' begrijpen wat ze zien.

#1 Wat is een happy stone?

We beginnen met de belangrijkste vraag, wat is een happy stone? Simpel; een happy stone is een steen die beschilderd is door (waarschijnlijk) een voor jou volslagen onbekende. Die persoon heeft zijn of haar kunstwerkje ergens neergelegd om jou als vinder blij te maken. Er is geen enkele voorwaarde aan grote, zwaarte, hoeveelheid of wat dan ook.  Je ziet gewoon een mooi steentje (of een complete zwerfkei) liggen die fleurig beschilderd is en je denkt 'hé wat leuk' of je wordt er spontaan blij van. Grote kans dat je dan een happy stone gevonden hebt. Lucky you!

#2 Wat is de bedoeling van een happy stone?

Een happy stone heeft feitelijk maar 1 doel: om je blij te maken. Degene die ze schildert wordt blij en rustig en degene die ze vindt krijgt ook meteen een glimlach op het gezicht.
 
Als je happy stones geschilderd hebt dan kun je er natuurlijk voor kiezen om ze zelf te houden. Maar wat je vaak ziet is dat mensen ze verstoppen in de natuur of op straat, zodat anderen ze kunnen vinden.
 
Heb je een happy stone gevonden dan kun jij ook weer kiezen: houden of weggeven/verstoppen. Of een combinatie, dat je de steen een tijdje in je huis houdt en dat je 'm na een tijdje weer ergens buiten legt. Het is aan jou, whatever makes you happy!

#3 Hoe kom je aan stenen om een happy stone te maken?

Een echte fanatiekeling gaat lekker stenen zoeken, op ieder grindpad zijn er wel mooie exemplaren te vinden (als het grind niet te klein is natuurlijk). Je kunt ook voor de makkelijke weg kiezen en ze lekker kopen bij bol.com of bij tuincentra.
 
 Ze worden meestal Beach Pebbles genoemd en alles tussen de 30 en 80 mm is leuk om te beschilderen.

#4 Welk spullen gebruik je om happy stones te 'schilderen'?

Kiezels en stenen zijn vaak poreus, dus je moet even goed kijken wat een beetje lekker blijft zitten op de stenen. Je kan happy stones met verf en/of stiften inkleuren en meestal zijn dit verfstiften op acryl- of waterbasis. Als je dan aan de slag gaat wil je natuurlijk wel dat iets wat mooi geworden is ook mooi blijft.

#5 Waar liggen veel happy stones?

De hype is een beetje voorbij, maar happy stones lagen echt overal. In steden, dorpen, parken, bossen en op het strand. Soms moet je echt goed zoeken, maar dat is eigenlijk niet het doel van een happy stone. Die wil je juist in het zicht leggen zodat mensen ze makkelijk kunnen vinden.
Het gaat om het happy, de glimlach en de blijdschap. Voor de maker en de vinder. Dus wat er vaak gebeurt is dat mensen de stenen gewoon op het pad leggen als ze hun wandelingetje gaan maken.
 
In dit geval heb je dus toestemming om helemaal krom te lopen zodat je goed naar beneden kunt kijken of je ergens een happy stone ziet :-).

#6 Wie heeft happy stones bedacht?

Dit vond ik zo'n leuke vraag en ik zeg eerlijk dat ik zelf ook op zoek moest naar het antwoord. Maar ik heb het gevonden: de eerste happy stone is in 2005 bedacht door Megan Murphy. Zie liet een steen achter op een strand bij Cape Cod. Ik zou zeggen 'Megan bedankt!' en ik ben verbaasd dat happy stones alweer zo lang bestaan en dat het zo lang geduurd heeft voordat het in Nederland een rage werd.

Heb je nog niet het perfecte speelgoed gevonden. Geen nood. Lees dan hier verder