Houden jij en je kleine van prentenboeken en wil je graag de laatste toppers in huis halen? Dan ben je op zoek naar hét prentenboek van het jaar 2025. Dat wil overigens niet direct zeggen dat dit boek dan per se in het jaar 2025 uitgegeven moet zijn, het kunnen ook best oudere boeken zijn die nu nog steeds het populairst zijn. Laten wij daar nu een hele mooie top-10 voor hebben. Lees dus snel verder.
Definitie van een prentenboek
Een prentenboek is een speciaal soort boek dat is gemaakt voor jonge kinderen. Het is meestal een geïllustreerd boek waarin tekst en afbeeldingen worden gecombineerd om een verhaal te vertellen. Het belangrijkste kenmerk van een prentenboek zijn de grote, kleurrijke illustraties die de pagina’s vullen. Deze illustraties helpen je kids om het verhaal te begrijpen en maken het boek visueel aantrekkelijk.
Prentenboeken vertellen vaak eenvoudige verhalen met een duidelijke plot die geschikt zijn voor de belevingswereld van jonge kinderen. De verhalen gaan bijvoorbeeld over dieren, fantasiefiguren, alledaagse gebeurtenissen of belangrijke levenslessen. De tekst in een prentenboek is meestal kort en eenvoudig, waardoor het gemakkelijk te begrijpen is voor kleintjes die nog leren lezen of die voorgelezen worden.
Waarom is een prentenboek goed voor je kids?
Prentenboeken worden vaak gebruikt als hulpmiddel voor taalontwikkeling, verbeeldingskracht en het leren van basisconcepten zoals kleuren, vormen en getallen. Prentenboeken zijn een belangrijk onderdeel van de kinderliteratuur en worden veel gebruikt in scholen, bibliotheken en natuurlijk lekker thuis om kinderen te vermaken, te leren en te inspireren.
Waar wil je op letten bij het kopen van een prentenboek?
Bij het kopen van een prentenboek zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten:
- Leeftijdsaanbeveling: Prentenboeken zijn vaak ingedeeld op basis van de leeftijd van de doelgroep, zoals baby’s, peuters, kleuters of oudere kinderen. Check even of een bepaald boek past bij de leeftijd van jouw kid(s).
- Illustraties: De illustraties zijn een essentieel onderdeel van een prentenboek. Kijk even of jouw kids deze platen leuk en interessant gaan vinden.
- Verhaal en tekst: Lees de samenvatting of enkele pagina’s van het boek om een idee te krijgen van het verhaal en de tekst. Is het verhaal boeiend en begrijpelijk?
- Thema en boodschap: Sommige boeken zijn best heftig en kunnen gewoon niet bij jouw kleine passen. Of bij jezelf. Kies een boek dat past bij de interesses en waarden die je wilt overbrengen.
- Controleer de kwaliteit van het boek. Zijn de pagina’s stevig en bestand tegen scheuren? Is het boek goed gebonden? Want je weet zelf wat er gebeurt als jouw kleine met die sterke vingertjes zelf de bladzijdes om wil slaan.
- Recensies: Lees recensies of beoordelingen. Bijvoorbeeld hieronder.
Wat kost een prentenboek?
Een prentenboek heb je al voor een paar euro en het bedrag loopt op tot een paar tientjes. Een leuk cadeau dus voor een verjaardag of voor de feestdagen.
1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje (Winnaar prentenboek van het jaar 2023)
Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?
Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.
2. Maar eerst ving ik een monster (winnaar prentenboek van het jaar 2022)
Op de tweede plek staat natuurlijk de winnaar van het prentenboek van het jaar 2022 en dat is een omstreden winnaar. Het is wel duidelijk als je de reviews leest. Je vindt het boek prachtig of je haat het. De kids vinden de plaatjes prachtig, maar het verhaal is een beetje apart. Je kindje mag namelijk ook stukjes voorlezen en jij kunt zelf dingen verzinnen. Dat maakt het voor sommige lezers een gek verhaal dat niet prettig leest en sommigen zeggen zelfs ‘ik snap er helemaal niks van’.
Dus, durf jij het aan om te kijken of jouw gezin juist tot de enthousiastelingen behoort? Want het is natuurlijk niet voor niets de winnaar!
3. De ridder zonder billen (prentenboek peuters)
Er was eens een ridder zonder billen en die ridder zou heel graag iets willen. Dat iets lees je in dit sprookjesboek dat op een vernieuwende en eigenzinnige manier is geschreven. Een boek met een knipoog en humor. De illustraties helpen bij de verbeelding en geven het verhaal prachtig weer. Het uitklapbare gedeelte ‘de billenwinkel’ is een absolute verrassing!
En wat zo leuk is, als je enthousiast bent zijn er nog meer delen in deze serie.
4. Het eiland van olifant
Het eiland van olifant is een boek over gastvrijheid en samenzijn. Want na een storm op zee belandt Olifant op een eiland. Hij roept om hulp, en kijk, daar komt Muis al aanvaren. Olifant mag bij hem instappen, maar het bootje is veel te klein en breekt. Ook Hond en Krokodil kunnen de schipbreukelingen niet redden. Dus blijven ze allemaal op het eiland. Het wordt er heel gezellig…
5. Heertje en meneertje
Een innemend, filosofisch en humoristisch verhaal over vriendschap. Want wat zijn het dikke vrienden: meneer Heertje en meneer Meneertje. Heertje maakt een toren, Meneertje graaft een kuil. In de hoogte en in de diepte werken ze aan hun eigen huis. Op de bouwplaats drinken ze samen thee. Dan, op een dag, zijn ze klaar. Ze wonen ieder in hun ideale huis maar ze missen elkaar. Samenwonen is toch gezelliger. Maar waar?
Je ontdekt het in dit superleuke boekje.
6. Daar ben je (Prentenboeken peuters)
Nou dat is duidelijk, dit boek moet wel over baby’s gaan toch?
12 prenten met 12 gedichten voor de eerste 12 maanden. Het eerste jaar staat in het teken van luiers, krampjes en knuffels. Van spelen in de box en heel veel slapen, of juist niet… Van het ene moment op het andere slaat verwondering om in wanhoop of in groot geluk.
Daar ben je is een verzameling van lieve, grappige en prikkelende gedichtjes om als (groot)ouder samen te lezen met je (klein)kind(eren). De schrijvers weten in dit boek steeds in een paar zinnetjes een aandoenlijk verhaal neer te zetten. Dat, in combinatie met de magnifieke illustraties van Charlotte Dematons, zorgt voor een pareltje van een prentenboek.
7. Duizend-en-één paarse djellaba’s
Eindelijk een boekje dat ingaat op mensen die in oorsprong een niet-westerse cultuur hebben. Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt!
Esmaa raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden.
De vele zomers die Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani bij familie in het buitenland doorbrachten waren de inspiratie voor dit betoverende prentenboek. Annelies Vandenbosch bracht het tot leven met haar sprankelende illustraties.
8. De koffer (prentenboek dieren)
‘De koffer’ is een bijzonder prentenboek dat jou en je kleintjes aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer?
De koffer’ is een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. Met slechts een paar personages en eenvoudige illustraties heeft Chris Naylor-Ballesteros een raak en ontroerend verhaal gecreëerd dat ouders en kinderen aan het denken zal zetten.
Khaled Hosseini, auteur van de bestseller ‘De vliegeraar’ is erg onder de indruk van De koffer: ‘In een tijd waarin meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht zijn voor geweld maakt dit prachtig geïllustreerde en ontroerende verhaal over vriendelijk zijn tegen vreemden diepe indruk. Ik hoop dat alle ouders ‘De koffer’ met hun kinderen zullen lezen.’
9. Vos gaat een stukje rijden
Prachtig verhaal met grappige tekeningen. Want Vos gaat een stukje rijden. Door kuilen, over stenen, wobbel-bobbel, nog een hobbel! En door plassen – spitter spatter spetter! Vos heeft het zo naar zijn zin, hij merkt helemaal niet dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever …
Een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs.
10. Hey baby kijk!
Natuurlijk knuffelen dieren, net als wij!
Hey Baby, kijk! toont hoe grote en kleine dieren elkaar op hun heel eigen manier knuffelen. Doe mee met troostende tijgerkopjes, een strelende slurf en snoezige snoetkusjes.
Hey Baby, kijk! is het eerste kartonboek van het team achter de Hey Baby-speelkalenders. En de inzet blijft dezelfde: nóg meer van elkaar genieten en naar elkaar toegroeien in die eerste intense jaren samen.
De illustraties van Eva Mouton gaan recht naar het hart en brengen elke knuffel tot leven.
Zat er wat leuks tussen? Ja toch zeker! Als jij jouw favoriet gevonden hebt, dan nodigen we je uit om deze te delen met de deelknoppen hieronder. Wie weet wie je met jouw ervaringen inspireert.
Veelgestelde vragen over prentenboeken
Hieronder hebben we een lijst gemaakt van veelgestelde vragen over prentenboeken. Laat je verrassen door de vragen en de antwoorden 🙂
#1 Wat is een prentenboek?
Zijn alle boeken waar een verhaal verteld wordt en waar ook nog tekeningen in staan meteen een prentenboek? Nee, dat is te kort door de bocht. Want dat zou betekenen dat als je een dikke pil leest waar af en toe een tekeningetje in staat, dat dat dan een prentenboek is.
Andersom is ook niet waar: bijvoorbeeld een stripboek is een en al tekeningen, met een klein beetje tekst. Maar ook dit is geen prentenboek.
Een belangrijke voorwaarde voor een prentenboek is dus dat de hoeveelheid tekeningen 'in evenwicht' is met de hoeveelheid woorden in de tekst. Een prentenboek heeft meestal weinig tekst, zeg maximaal 1500 woorden en waar je het boek ook openslaat, je ziet in ieder geval 1 mooie tekening.
De beste definitie die wij konden vinden is deze: een prentenboek is een boek waarin tekst en illustraties elkaar aanvullen en samen een kort en positief verhaal vertellen aan jonge kinderen (gemiddeld ca. 3 t/m 6 jaar). Het is trouwens zo goed als altijd de bedoeling dat dit verhaal wordt voorgelezen.
#2 Waar moet een prentenboek aan voldoen?
Deze vraag sluit naadloos aan bij de vorige vraag. Een boek mag zichzelf een prentenboek noemen als:
- er relatief weinig tekst is (maximaal 1500 woorden)
- als er een goed evenwicht is tussen het aantal tekeningen/prenten en het aantal woorden
- als je op iedere opengeslagen pagina minimaal 1 tekening ziet
- als het de bedoeling is dat de afbeeldingen en de woorden elkaar aanvullen
- dat het een samen-lees-boek is. Iemand leest voor en iemand (of meerdere iemanden) kijken ademloos toe
#3 Wat voor soorten prentenboeken zijn er?
Er zijn niet echt soorten prentenboeken. Je kunt het beste gewoon kijken naar hoe oud jouw kleine is en daar het boek op uitkiezen. Hoe ouder de kinderen hoe ingewikkelder de verhalen mogen zijn. En dat is altijd wel fijn bij prentenboeken: het zijn allemaal positieve verhalen waar problemen opgelost worden.
Verder zou ik bij het kiezen van het prentenboek ook kijken naar wat jouw kleine leuk vindt. Houdt ie van de zee, dan zijn er prentenboeken die over vissen gaan. Of voetbal. Vakantie. Je kunt het zo gek niet bedenken.
#4 Bestaan er ook prentenboeken voor volwassenen?
Yes, dat is de nieuwste trend en waarom ook niet! Zo heb ik zelf een uitgave van de Da Vinci Code van Dan Brown waarin van alle belangrijke items die in het verhaal genoemd worden foto's in het boek staan. Van alle schilderijen, beeldjes, de raadsels enz. Een prachtig boek dat ik nooit weg zal doen, te meer ook omdat het zo fijn is om meteen beeld te hebben als ze het in het verhaal ergens over hebben.
Ik zag ook dat er van 'Honderd jaar eenzaamheid' van Gabriel García Márquez een prentenboek is. Dus check it out of er van jouw favoriet misschien een prentenboek bestaat.
#5 Zijn er ook prentenboeken zonder prenten?
Nee, dat lijkt me niet. Een prentenboek zonder prenten is gewoon een boek :-).
#6 Kun je een prentenboek ook digitaal lezen?
Absoluut en zeker als je de boeken op een tablet opent, dan zijn ze prachtig. Ik heb het zelf geprobeerd op een e-reader en dat gaat wel, maar dan heb je sowieso zwartwit en daarmee verlies je al heel veel.
Dus digitale prentenboeken, ja! Maar dan wel op een tablet.
Heb je nog niet het allerleukste cadeautje gevonden en wil je toch iets anders dan een prentenboek, is een kleurboek misschien een beter idee?